Veszélyes lehet a tonhalkonzerv a terhes nőkre
A tonhalkonzerv kerülésére hívták fel a terhes nők figyelmét a legújabb felmérések kutatói a magas higanytatalom kockázata miatt.
Az Egyesült Államokban, a rák után a tonhalkonzerv a második leggyakrabban fogyasztott tengeri étel. A tenger gyümölcseinek magas higanytatalma azonban bárkire veszélyt jelenthet ha túl sokat fogyaszt belőlük, de a terhes nők számára fokozott kockázati tényező. Éppen ezért hívták most fel a kutatók kimondottan a terhes nők figyelmét a magas higanytartalomú ételekre.
A terhes nőkre fokozott veszélyt jelent a nagy mennyiségű higany
A 24 gramm tengeri ételnél nagyobb mennyiséget fogyasztóknak oda kell figyelniük az elfogyasztott ételek higanytartalmára. Ebből kifolyólag a legújabb kutatások készítettek egy listát a 20 legalacsonyabb higanytartalmú tengeri ételről, mely segítséget jelenthet azok számára akik szeretnének oda figyelni a szervezetükbe bevitt higany mennyiségére. A nagy mennyiségű higany ugyanis agyi és idegrendszeri károsodásokat okozhat.
A lazac bátran fogyasztható alacsony higanytartalma miatt
A legalacsonyabb higanytartalmú ételek közé sorolható többek között a vadon élő lazac, a kagyló, a rák és a tilápia is. További viszonylag alacsony higanytartalommal rendelkező tenger gyümölcsei pedig a harcsa, a pisztráng, a lepényhal és a nyelvhal.
A kutatások tehát senkit nem szeretnének lebeszélni a rendszeres tenger gyümölcsei fogyasztásról, hiszen számos rendkívül értékes tápanyagot tartalmaznak, mint például az omega3 zsírsavak. Csupán óvatosságra intenek a kutatók.
(SJ)