2023. 08. 29. - 10:25

Vénás problémák esélyét növeli a pikkelysömör

Vénás problémák esélyét növeli a pikkelysömör

Nem jó hír ezen bőrproblémával élőknek, hogy a pikkelysömör növeli a vénás thromboembolia kockázatát.

Növelheti a pikkelysömör – vagy pszoriázis - a vénás thromboembolia (VTE) és a perifériás érbetegség (PVD) kockázatát. A fokozott esély jelen van az ilyen problémákkal élő betegek körében – állapította meg egy tanulmány, melyet a JAMA Dermatology szaklap közölt.
 
Tai-Li Chen orvos, a tajvani buddhista Tzu Chi Medical Foundation alapítvány munkatársa kollégáival szisztematikus szakirodalmi áttekintést és metaanalízist végeztek, hogy értékeljék a pikkelysömör és a VTE és a PVD közötti összefüggést.
 
A 13 tanulmánynak összesen 12,4 millió résztvevője volt. Áttekintése során a kutatók jelentősen megnövekedett rizikót észleltek a vénás thromboembolia és a perifériás érbetegség esetében a pikkelysömörben szenvedő betegeknél.
 
Vénás problémák esélyét növeli a pikkelysömör
Vénás problémák esélyét növeli a pikkelysömör
 
Egészen pontosan megemelkedett a VTE kockázata a pszoriázisos ízületi gyulladásban szenvedők, a nők, valamint az ázsiai és az európai résztvevők körében.
 
„A vénás thromboembolia vagy perifériás érbetegség tipikus megjelenését nem szabad figyelmen kívül hagyni a pikkelysömörben szenvedő pácienseknél" – hívták fel a figyelmet a szerzők.
 
Hozzátették, hogy a pikkelysömörben szenvedő betegeknél szükséges azonosítani és kezelni a kockázati tényezőket - például az elhízást, a fizikai inaktivitást, a dohányzást és a visszérgyulladást. Emellett óvatosan kell előírni az olyan gyógyszereket, mint a hormonális terápiák.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.