2010. 04. 30. - 06:00
Tudnivalók a B-6 vitaminról
A B-6 vitamin egy vízben oldódó vitamin, hatóanyaga a piridoxál-foszfát.
A B-6 vitamin hatóanyaga, a piridoxál-foszfát az aminosavak számos reakciójában részt vesze, ezek közé tartozik például a karbonsavak lebontása. A hatóanyag fontos szerepet játszik a glükóznak a glükogénből való kinyerésében is.
Több formája létezik, melyek egyedi funkciókat látnak el, és egyedi hatással rendelkeznek. Az egyik ilyen a piridoxál-foszfát, mely a B-6 vitamin emésztéssel előállítható formája, fontos szerepe van a tápanyag feldolgozásában, az ingerületátvivő rendszerben, illetve a hemoglobin előállításában is.
A B-6 vitamin könnyen bevihető a szervezetbe hiszen gyakori az ételekben, mind szabad, mind kötött formában előfordul. Jó forrásai a különböző húsok, a gabonakészítmények, az olajos magvak, illetve egyes növények is. Fontos odafigyelni, hogy az ételek B-6 vitamin tartalmának akár az 50 százaléka is elveszhet főzés közben. A növényi eredetű táplálékokban például sokkal ellenállóbb a hatóanyag.
-TKL-
MCOnet Egészség Online
A B-6 vitamin hatóanyagának képlete
Több formája létezik, melyek egyedi funkciókat látnak el, és egyedi hatással rendelkeznek. Az egyik ilyen a piridoxál-foszfát, mely a B-6 vitamin emésztéssel előállítható formája, fontos szerepe van a tápanyag feldolgozásában, az ingerületátvivő rendszerben, illetve a hemoglobin előállításában is.
A különböző húsok jó forrásai a B-6 vitaminnak
A B-6 vitamin könnyen bevihető a szervezetbe hiszen gyakori az ételekben, mind szabad, mind kötött formában előfordul. Jó forrásai a különböző húsok, a gabonakészítmények, az olajos magvak, illetve egyes növények is. Fontos odafigyelni, hogy az ételek B-6 vitamin tartalmának akár az 50 százaléka is elveszhet főzés közben. A növényi eredetű táplálékokban például sokkal ellenállóbb a hatóanyag.
-TKL-
MCOnet Egészség Online