2020. 04. 01. - 10:35
Top 5 - Mit együnk az erős immunrendszerért?
Olyan időszakokban, amikor komoly betegség veszélye fenyeget bennünket, mindennél fontosabb a megfelelő immunitás. Hogyan tartsuk fenn erős immunrendszerünket? Íme néhány tipp.
A koronavírus-járvány éppen elegendő indok arra, hogy fokozottan vigyázzunk egészségünkre – kiemelten fontos az immunrendszer ereje.
Előző cikkünkben már szó esett arról, milyen vitaminokkal érdemes ellátni a szervezetet ebben az időszakban.
Az ételeket is fontos azonban jól megválasztani. Bizonyos természetes élelmiszereket könnyű tárolni és hosszú ideig el is állnak.
Melyek ezek és miért érdemes őket fogyasztani?
1.Mandula: a mandula tele van telítetlen zsírsavakkal, E-vitaminnal és rosttal. Hűtőben több mint 1 évig eláll. Előnye az is, hogy segít leküzdeni a hirtelen éhséget: fogyasszunk el egy marékkal a mandulából és jobban leszünk.
A zab az egyik leghasznosabb tartós és egészséges élelmiszer
2.Barna rizs: a barna rizs szintén jó rost, E-vitamin és antioxidáns-forrás. A tápanyagban gazdag ételt szobahőmérsékleten is eltarthatjuk akár egy évig. Egyszerű megfőzni, zöldségekkel és curryvel is párosítható.
3.Datolya: rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat bőven tartalmaz. Nemcsak gazdag tápanyagban, de ízletes és telítő is. Szintén egy esztendeig eláll a hűtőben és nassolnivalónak is ideális. Smoothie-hoz, desszerthez egyaránt adható.
4.Zab: egy tápanyagot bőven tartalmazó reggeliből nem hiányozhat a zab – nagy mennyiségű rosttal, vitaminnal, ásványi anyaggal és fehérjével látja el a szervezetet. 6 hónapig könnyedén tárolható. Egészséges és segít fenntartani testsúlyunkat, koleszterin-szintünket.
5.Quinoa: a rostban gazdag élelmiszer-gabona mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, s több mint fél évig eláll.
Kombináljuk a fenti élelmiszereket étrendünkbe az erős immunrendszerért!
László Adrienn