Teát, de milyet?
Szeretnél valamilyen teát fogyasztani, hogy ne csak szénsavmentes vízzel vidd be a napi folyadék szükségletedet vagy esetleg a gyógyhatásuk érdekelne? Az egyetlen ami visszatart, hogy nem tudod milyet válassz? Cikkünkben összefoglaljuk a legfőbb teafajtákat és azok sajátosságait.
A különböző teafajták között a különbség, a teacserje leveleinek feldolgozási módjában van.
Fekete tea
Fekete tea készítése során a teacserje legfeleső leveleit és a rügyet szedik csak le. Ezeket rövid fonnyasztás után sodrásnak vetnek alá, mely során a növény sejtfalai szétzúzódása következtében fermentációs folyamatok indulnak el. A tealevelek elfeketednek, és a belőlük kiázott tea is sötétebb lesz. Innen ered tehát a fekete tea elnevezése. Jellemzően magasabb koffein tartalmú, mint társai.
Ha egy teánál szempont számunkra a koffeintartalom, akkor fekete, vagy zöld teát válasszunk
Zöld tea/Szűz tea
A szűztea elnevezése kezeletlenségére utal, ugyanis ez a teafajta esik át a legkevesebb kezelési eljáráson. A teacserjéről leszedett leveleket azonnali gőzölés alá vetik, mely az oxidációs folyamatok megállítására szolgál. Az erjesztés elkerülése következtében a tealevelek megtartják zöld színüket. Koffeintartalma a fekete teához képest harmada, íze megfelelő idejű áztatás után kellemes, frissítő.
Fehér tea
A rügyekből és friss levelekből készített fehér tea a legízletesebb az összes tea közül, kezdők számára ideális választás a tea világába való bevezetéshez. A teacserje leveleit vagy áztatják, vagy napon szárítják. A szűz tea fogalomkörébe ezek a teák is beletartoznak. Ezen teát termő ültetvényekből mára már csak nagyon kevés maradt Kínában.
A legnagyobb tearajongók a filteres teák helyett kizárólag szálasat használnak
Oolong tea
Az oolong teák, részlegesebb, vagy félig erjesztett teaként ismertek. A teacserjéről leszedett levelek leválogatása után sodorják, majd egy rövid, azaz részleges fermentációval készítik el. Aromájuk illatos, édesebb, gyümölcsös.
(SJ)