Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital?
Az édesített üdítők hátrányos tulajdonságairól már nem egyszer hallhattunk – Ám a legújabb kutatások szerint a demencia és a stroke esélyének növeléséhez is hozzájárulnak.
Egy új tanulmány szerint a mesterségesen édesített diétás italok, mint amilyenek az üdítők, fokozott veszélybe sodorják az agyat, hozzájárulva a stroke és a demencia megnövekedett kockázatához.
A felfedezést a Stroke szaklapban közölték a Bostoni Egyetem Egészségügyi Iskolájának kutatói.
Kutatásuk során többezer felnőtt körében keresték az összefüggést a mesterségesen édesített üdítők fogyasztása és az egészségügyi hatások között. S noha ok-okozati összefüggést nem lehet kimutatni a két agyi betegség és az üdítők ivása között, több mint zavaró kapcsolatot fedeztek fel.
A diétás üdítők nem jobbak a cukrosaknál?
Az adatokhoz a Framingham Szív Tanulmányt vették alapul, egy olyan egészségügyi tanulmányt, amelyet a Bostoni Egyetem és a Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vér Intézet folytatott le korábban. Azon betegek, akik stroke-ot szenvedtek el vagy demensek lettek, a jelek szerint igen gyakran fogyasztottak cukros üdítőitalokat.
A kutatócsoport 2.888, 45 év feletti felnőttnél elemezte a stroke-os eseteket, a demencia aránya 1484 felnőttnél merült fel, akik 60 évnél idősebbek voltak.
„A demencia 60 éves kor alatt igen ritka, ezért leginkább az ezen felüliekre koncentráltunk – mondta el Matthew Pase neurológus, vezető kutató. – Ugyanígy, a stroke se sűrűn fordul elő 45 éves kor alatt, így ezt is az esélyes korosztályban vizsgáltuk.”
Kiderült: a Massachussettes-i Framingham lakói közül azoknak volt háromszor akkora az esélye az iszkémiás stroke-ra, akik napi egy mesterségesen édesített üdítőt elfogyasztottak – ez a stroke akkor fordul elő, amikor megvastagodnak az artéria falai, s ez korlátozza az agy vérellátását. Azoknál a felnőtteknél, akik napi egy üdítőt ittak, háromszor akkora valószínűséggel alakult ki a demencia is.
Nem találtak viszont összefüggést a két egészségügyi állapot és más cukros italok fogyasztása között, mint például a gyümölcslé és a valódi cukorral édesített üdítő.
„Nem volt meglepő, hogy a diétás üdítő bevitele, a stroke és a demencia között kapcsolatot találtunk – Ám az igen, hogy az egyéb cukros italok egyik rizikót sem növelték, hiszen ezekről is tudjuk, hogy egészségtelenek” – mondta Matthew Pase.
Van összefüggés a demencia, a stroke és a mesterségesen édesített italok között
A tanulmányra adott reakcióként az Amerikai Ital Szövetség kiadott egy közleményt, melyben a diétás italok biztonságát emelte ki, hozzátéve, hogy valamennyi hatóság, beleértve az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) alaposan megvizsgálta az alacsony kalóriás édesítőket, s biztonságosnak ítélte azokat.
Korábbi tanulmányok már rámutattak, hogy a cukros italok és a különféle betegségek – így például a diabétesz, elhízás, szívbetegség és a stroke – között van összefüggés.
Ralph Sacco, a Miami Egyetem Miller Egészségügyi Iskolájának neurológusa úgy gondolja, a diétás üdítők számos módon befolyásolják az ember egészségét, ugyanúgy, ahogy a szokványos üdítőitalok.
„Hisszük, hogy a mesterségesen édesített italok az érrendszeren keresztül befolyásolják az agyat” – tette hozzá a neurológus.
Kapcsolódó cikk:
Sportolók is csak vizet igyanak?
Csökkenti a B-vitamin a szmog hatását?
B.A.