2022. 02. 07. - 10:00
Segíthet megküzdeni a koronavírussal a bor?

A vörösborivás segíthet a koronavírus elleni küzdelemben – derült ki egy új tanulmányból, mely azt is hozzáteszi: a különféle szeszes italoknak más-más hatása van a fertőzésre.
Meglepő dologra figyeltek fel a kutatók: egy tanulmány kimutatta, hogy akik megittak hetente 5 vagy több pohár vörösbort, 17 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak kitéve a koronavírus kockázatának, mint akik nem fogyasztották.
A kutatók szerint a csökkent kockázat annak eredménye lehet, hogy a bornak magas a polifenol-tartalma, mely megelőzheti az influenzát és egyéb légúti állapotok kialakulását. Ugyanakkor, a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás nem segít. Olvasd el: Mégsem javít az egészségen a kis mennyiségű alkohol?

A bornak magas a polifenol-tartalma, mely megelőzheti az influenzát és egyéb légúti állapotok kialakulását
Érdekesség, hogy a fehérbor és a pezsgő fogyasztása szintén segített leküzdeni a betegséget, de a sört és almabort ivóknál még 28 százalékkal nőtt is a vírus elkapásának kockázata. Olvasd el: Csökkenti a szívroham esélyét, ha mértékkel iszunk alkoholt?
„Úgy tűnik, hogy a Covid kockázata eltérő az alkoholtartalmú italok különböző altípusai esetén, sőt a gyakoriságot és mennyiséget tekintve is – írták a kutatók. - A vörösbor, a fehérbor és a pezsgő csökkenti a koronavírus kockázatát. Nem javasolt azonban járványok idején a sör és az almabor, a röviditalok, valamint a bőséges alkoholfogyasztás.”
A szakemberek hozzátették: fontos ugyanakkor, hogy a közegészségügyi útmutatások a koronavírus kockázatának csökkentésére összpontosítsanak, mégpedig az egészséges életmód, egészséges szokások hangsúlyozásával és támogatásával.
L.A.