2024. 04. 02. - 09:40

Robot irányításához kaphatnak interfészt a quadriplegiában szenvedők

Robot irányításához kaphatnak interfészt a quadriplegiában szenvedők

Interfészt fejlesztettek ki a kutatók a robotok irányításához azon betegek számára, akik quadriplegiában szenvednek, azaz részlegesen lebénultak a végtagjaik.

Komoly munkába fogtak a Carnegie Mellon Egyetem munkatársai: a kutatók interfészt fejlesztenek ki quadriplegiában szenvedő betegek számára a robotok irányításához.
 
A quadriplegia a karok és lábak részleges vagy teljes bénulása, amely általában a nyaki gerincvelő sérülése vagy betegsége miatt következik be.
 
A Head-Worn Assistive Teleoperation (HAT) elnevezésű kísérleti interfészt, amellyel a páciens képes egy mobil robot irányítására, Akhil Padmanabha és Janavi Gupta már kipróbálta egy betegen a saját otthonában.
 
A HAT kevesebb finommotorikus készséget vár el, mint más interfészek, hogy segíteni tudjon a valamilyen formában bénult vagy mozgássérült embereknek irányítani egy mobil robotot és manipulátort.
 
Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fejmozgással és beszédfelismeréssel vezéreljék a robotot, az eszköz különböző változatai pedig kihangosító mikrofont és fejen hordható érzékelőt is tartalmaznak.
 
A tesztelésen részt vette beteg, Henry, aki egy agytörzsi stroke-ot követően 2 évtizeddel ezelőtt veszítette el a képességét, hogy mozgassa a végtagjait és beszélni tudjon, meglehetősen élvezte a robot irányítását HAT segítségével, a feje mozgatásával – sőt, bizonyos helyzetekben inkább a HAT-ot részesítette előnyben a számítógép képernyőjével szemben, amelyet általában használ.
 
 
„Izgatottan vártuk, hogy a megoldás jól működjön a való világban – mondta Padmanabha, Ph.D. robotika hallgató, a HAT kutatócsoportot vezetője. -  Henry a hét folyamán egyre jártasabb lett a HAT használatában és sok értékes visszajelzést adott nekünk.”
 
Az otthoni próba során a kutatók Henryvel előre meghatározott feladatokat hajtottak végre. A robottal például italt hozott,  etette magát és megvakarta a viszketését.
 
Henry a Stretch nevű, kereskedelmi forgalomban kapható mobil robotot használta, melyet egyetlen karján egy fogószerű megfogóval láttak el és a páciens a HAT segítségével irányította azt.
 
Henry szívesebben használta a HAT-ot egy robottal bizonyos feladatokhoz, minthogy a gondozótól függjön.
 
Az egyik újítás - a Driver Assistance nevű szoftver - segít a robot megfogóját a felhasználó által felvenni kívánt tárgyhoz igazítani. A páciens félelmetesen jónak nevezte, ugyanis a Driver Assistance a felhasználó kezében hagyja az irányítást, miközben elvégzi azokat a finom beállításokat és javításokat, amelyek fárasztóvá és megerőltetővé tehetik a robot irányítását.
 
Henry nagyon hasznosnak találta az interfészt
Henry nagyon hasznosnak találta az interfészt
 
Henry egyébként számos kutatási projektben működött közre, köztük a Stretch fejlesztésében. Szakértelmét széles körben csodálják a segítő robotikai közösségben. Még a The Washington Post is bemutatta, 2023-ban pedig az IEEE Spectrum címlapján jelent meg.
 
A HAT kutatói március közepén mutatták be tanulmányuk eredményeit az ACM/IEEE International Conference on Human-Robot Interaction konferencián, a coloradói Boulderben.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.