Puffadást okozó ételek
A puffadás kellemetlenségeivel szinte minden ember szembesült már élete során. A gázok képződése kapcsolatban van azzal amit eszünk és iszunk, így odafigyeléssel megelőzhetjük, vagy akár előidézhetjük a folyamatot.
A puffadás (videó forrása: www.youtube.com)
Brokkoli, karalábé, leveles kel
Raffinose tartalmuk miatt rendkívül puffasztó hatású zöldségek. A raffinose nem más, mint egy cukorfajta, amely emésztetlen marad mindaddig, amíg a belek baktériumai el nem kezdik erjeszteni. Az erjesztés folyamán pedig nagy mennyiségű gáz termelődik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a magas rost és ásványianyag tartalmú zöldségeket ki kell iktatni étrendünkből, pusztán megfelelő mennyiségben és más ételekkel való kombinálással kell fogyasztani.
Hüvelyesek
A lencse, bab, borsó és az összes hüvelyes növény szintén gázosító hatásúak, mely részben magas fehérje, valamint cukor és rosttartalmuknak köszönhető - melyek beleinkben való lebontását gázfejlődés kíséri.
Laktózintolerancia esetében a nyers tejtermékek okozzák a legtöbb tünetet
Tejtermékek
A tejtermékek tejcukor (laktóz) tartalma is puffadást okozhat az arra érzékenyek számára. A tejcukor lebontásának problémája nem minden tejtermék esetében jelentkezhet és egyénenként eltérő lehet. Van aki csak a nyers tejtermékeket nem bírja, az erjesztettek - pl sajt - viszont nem okoznak nála tüneteket. Ezeket mindenkinek magának érdemes kitapasztalnia.
Gyümölcsök
A gyümölcsök szintén magas cukortartalmuknak köszönhetően képesek puffadást okozni. Ezért nem ajánlatos egyszerre nagy mennyiséget fogyasztani belőlük, a maximum ajánlott mennyiség 200g egy étkezés során.
(SJ)