2014. 03. 20. - 10:44

Milyen húst együnk?

Milyen húst együnk?

A különböző húsoknak ízükben, tápanyagtartalmukban és elkészítési módjukban is jelentős különbségek lehetnek.

A táplálkozástudomány napról napra egyre több, sokszor egymásnak is ellentmondó elméletet szül a húsfogyasztás ellenzésével vagy támogatásával kapcsolatban.

Tény azonban, hogy a nem bő zsírban elkészített hús rengeteg alapvető tápanyagot tartalmaz, mely szükséges a szervezet egészséges működéséhez.  A hús elsődleges forrása többek között a fehérjének, cinknek, kálciumnak, vasnak, proteinnek és a B-vitaminnak. Leszögezhető tehát, hogy mértékkel a hús is egészséges, elhagyása pedig csak gondos körültekintéssel és tápanyagpótlással lehetséges.

 

Azok akik a húsfogyasztás mellett teszik le voksukat, íme főbb húsaink jellegzetességei:

 

 

A csirkehús az egyik legkedvezőbb értékekkel rendelkező húsfajta

 

Csirkehús

Az alacsony zsír-és szénhidráttartalmú húsok közül a csirkehúsnak a legmagasabb a fehérjetartalma. Íze nem jellegzetes, rendkívül sokoldalúan fűszerezhető és elkészíthető. Talán a szerteágazóbban felhasználható hús, mely a diétázók elsődleges fehérjeforrásaként szolgál.

 

Kacsahús

Sötét színű, jellegzetes ízű hús, zsírtartalma magasabb társainál. Elkészítési módjai nem olyan mindennaposak, mint a csirkehúsé. Hazánkban legfőképp párolt káposzta körettel fogyasztják és leginkább ünnepekkor. Ritkább fogyasztásának valószínűleg a magasabb ár az oka. 

 

Marhahús

Legmagasabb vastartalmú húsunk, mely ezártal jótékony hatással bír keringési rendszerünkre. Szintén jellegzetesebb ízű, gyakran pörköltek alapanyaga, fogyasztása kiemelkedően egészséges.

 

 

Hazánk egyik jellegzetessége, a kolbász is sertéshúsból készül

 

Sertéshús

Mondhatni, a legrosszabb minőségű húsunk. Magas zsírtartalma mellett, fehérjetartalma eltörpül társai mellett. Alacsony ára azonban népszerűvé teszi.

 

Húsok fehérjetartalma:

 

Csirkehús 124
Kacsahús 191
Marhahús 205
Sertéshús 18

 

(SJ)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.