Milyen húst együnk?
A különböző húsoknak ízükben, tápanyagtartalmukban és elkészítési módjukban is jelentős különbségek lehetnek.
A táplálkozástudomány napról napra egyre több, sokszor egymásnak is ellentmondó elméletet szül a húsfogyasztás ellenzésével vagy támogatásával kapcsolatban.
Tény azonban, hogy a nem bő zsírban elkészített hús rengeteg alapvető tápanyagot tartalmaz, mely szükséges a szervezet egészséges működéséhez. A hús elsődleges forrása többek között a fehérjének, cinknek, kálciumnak, vasnak, proteinnek és a B-vitaminnak. Leszögezhető tehát, hogy mértékkel a hús is egészséges, elhagyása pedig csak gondos körültekintéssel és tápanyagpótlással lehetséges.
Azok akik a húsfogyasztás mellett teszik le voksukat, íme főbb húsaink jellegzetességei:
A csirkehús az egyik legkedvezőbb értékekkel rendelkező húsfajta
Csirkehús
Az alacsony zsír-és szénhidráttartalmú húsok közül a csirkehúsnak a legmagasabb a fehérjetartalma. Íze nem jellegzetes, rendkívül sokoldalúan fűszerezhető és elkészíthető. Talán a szerteágazóbban felhasználható hús, mely a diétázók elsődleges fehérjeforrásaként szolgál.
Kacsahús
Sötét színű, jellegzetes ízű hús, zsírtartalma magasabb társainál. Elkészítési módjai nem olyan mindennaposak, mint a csirkehúsé. Hazánkban legfőképp párolt káposzta körettel fogyasztják és leginkább ünnepekkor. Ritkább fogyasztásának valószínűleg a magasabb ár az oka.
Marhahús
Legmagasabb vastartalmú húsunk, mely ezártal jótékony hatással bír keringési rendszerünkre. Szintén jellegzetesebb ízű, gyakran pörköltek alapanyaga, fogyasztása kiemelkedően egészséges.
Hazánk egyik jellegzetessége, a kolbász is sertéshúsból készül
Sertéshús
Mondhatni, a legrosszabb minőségű húsunk. Magas zsírtartalma mellett, fehérjetartalma eltörpül társai mellett. Alacsony ára azonban népszerűvé teszi.
Húsok fehérjetartalma:
Csirkehús | 124 |
Kacsahús | 191 |
Marhahús | 205 |
Sertéshús | 18 |
(SJ)