2024. 02. 05. - 08:50

Mesterséges intelligencia – Egy új, hordható robot az idősek mozgását javítja

Mesterséges intelligencia – Egy új, hordható robot az idősek mozgását javítja

Bemutatták a Samsung EX1 hordható robotját a CES 2024 technológiai kiállításon: a szerkezet javítja az idősebb felnőttek mobilitását.

Komoly munkával rukkolt elő az idei CES (Consumer Electronics Show) kiállításon Las Vegasban a koreai Sahmyook Egyetem. A szöuli kutatóintézet a Samsunggal működött együtt egy új exoöltözet kialakításán.
 
Bár túl sokat még nem közöltek az EX1 exoöltözetről, az eredmények ígéretesek vele kapcsolatban.
 
A csípőre tervezett EX1 egyértelműen a robotizált age-tech egyre növekvő kategóriáját képviseli. Ahogy az ember öregszik, csökken az izomtömege, ami kihat a járására és növeli az esések kockázatát. A készüléket kifejezetten az egyensúly és a mozgás fokozására tervezték. Olvasd el: Már motoros exocsontváz is segít a betegápolásban
 
Mesterséges intelligencia - Mozgásjavító robotokkal segítenének az idősebbeknek
Mesterséges intelligencia - Mozgásjavító robotokkal segítenének az idősebbeknek
 
„Az EX1 hordható robot használatával az idősebb felnőttek hatékonyan végezhetnek el olyan egyszerű gyakorlatokat, mint a gyaloglás és a fitnesz, javítva az életminőségüket – mondta Wan-hee Lee professzor, a kutatás vezetője. - Az EX1 segítségével részt vehetnek edzéseken, a robot még iránymutatásul is szolgálhat a helyes gyakorlatokhoz.”
 
Segédviselet és gyakorlatirányító robot
 
Az eszközt segédviseletre és irányított gyakorlatokra tervezték.
 
Az EX1 vizsgálata során a lépéshossz több mint 12 százalékkal javult, míg a meghajtás körülbelül 21 százalékkal nőtt azoknál az embereknél, akik 1 hónapon át napi 50 percig, heti háromszor viselték a robotot.
 
„Eredményeink szilárd alapot biztosítanak különféle továbbfejlesztett és fejlett viselhető robotok kifejlesztéséhez – mondta Lee. - Ez tovább bővíti majd a hordható robotok globális piacát, elősegítve a további kutatást és kereskedelmi forgalomba hozatalt.”
 
Noha nem biztos, hogy a Samsung EX1 ténylegesen megjelenhet-e a piacon, arra mindenképpen lehet számítani, hogy a következő évtizedben a kisegítő, hordható robotika sokkal elterjedtebbé válik.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.