2022. 07. 25. - 09:20
Meghökkentő: nyitott szájjal kellene ennünk?

A jobb ízélvezet érdekében célszerűbb lenne, ha az emberek nyitott szájjal ennének – állítja egy professzor az Oxfordi Egyetemről.
Nyitott szájjal kellene falatoznunk ahhoz, hogy jobb ízűek legyenek az ételek – vélekedik Charles Spence, az Oxfordi Egyetem professzora, aki arra biztatja az embereket: annak ellenére, hogy ez nem illő, a jobb ízélvezet érdekében célszerű kipróbálni a dolgot.
Az ételek ízét adó vegyületek jobban eljutnak az orr hátsó részébe, ha tátott szájjal rágunk – mondta el az egyetem kísérleti pszichológia professzora. Olvasd el: Állás evés közben - megváltoztathatja az ízlelést?

Nyitott szájjal kellene falatoznunk ahhoz, hogy jobb ízűek legyenek az ételek?
„Mindent rosszul csináltunk. A szülők modort nevelnek gyermekeikbe és az udvariasan, csukott szájjal rágcsálás erényeit magasztalják. A nyitott szájjal rágás azonban több illékony szerves vegyület felszabadításában segít, ami hozzájárul a szagláshoz és az általános érzékeléshez” – magyarázta Charles Spence. Olvasd el: Megelőzheti a túlevést a mediterrán étrend
Mi több, a professzor úgy véli, az étkezőknek el kell hagyniuk az evőeszközöket és érdemes lenne kézzel enniük, hogy jobban értékeljék az ételek ízét.
„Tapintásunk abban is létfontosságú, hogy az ételeket érzékeljük a szájpadláson. Ha a kezünkben érezzük az alma héjának sima, organikus szerkezetét, mielőtt beleharapnánk, az valószínűleg hozzájárul, hogy az első falat lédús, édes, ropogós mivoltát fokozottabban megbecsüljük” – mondta Charles Spence.
L.A.