Még egy ok a kávéfogyasztás mellett?
Szüksége van egy ürügyre ahhoz, hogy igyon még egy csésze kávét? Egy új tanulmány arra enged következtetni, hogy a kávé fogyasztása csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A látszólagos kapcsolat a kávé és a kettes típusú cukorbetegség között nem újdonság. Korábbi tanulmányok azt találták, hogy azok akik akik napi több pohár kávét fogyasztottak el, csökkenteték rizikófaktorukat a cukorbetegség kialakulására és minden további elfogyasztott csésze kávé tovább csökkentette a kockázatot.
Számos jótékony hatása ellenére, fogyasztásával nem szabad túlzásba esni
A legújabb tanulmány szerint, mely a külföldi híres Diabetológia szakiratban jelent meg, azzal foglalkozik, hogy a az idők során az egyéneknél a változó kávéfogyasztás - növekvő vagy csökkenő - milyen hatással van a kettes típusú diabétesz kialakulására. A következtetések szerint, a növekvő kávéfogyasztás (több mint 1 csésze naponta) 11%-al csökkentette a vizsgált csoport kockázat a cukorbetegségre, a csökkenő kávéfogyasztás pedig 17%-al megnövelte a betegség kialakulásának kockázatát.
Az adatelemzések alapján már több, mint 120.000 egészségügyi szakember követi nyomon a kávéfogyasztás hozzútávú hatásait a cukorbetegség kialakulásának tekintetében. Az eddigi megfigyelések alapján elmondható, hogy átlagosan 4 év szükséges ahhoz, hogy hiteles következtetéseket lehessen levonni egy-egy páciens esetében.
A kávéfogyasztás sok mindenkinek hozzátartozik a napi rutinjához
Naponta hány csésze kávé elfogyasztása szükséges ahhoz, hogy megúvjuk magunkat a cukorbetegségtől?
Napi 6 kisebb csésze kávé elfogyasztása mellett figyelmető meg a kockázati csökkenés. A kutatók azonban felhívják arra is a figyelmet, hogy mindenki szervezete másképp reagál a koffeinra, így ez a mennyiség van akinek sok lesz, vagy esetleg kevés. Amint a koffein mellékhatásait érzékeli magán (remegés, idegesség, szívdobogás) már káros a szervezetre.
(SJ)