2019. 07. 15. - 10:55
Már napi 300 kalória lefaragása védi a szívet
Csupán egy kismértékű változtatás is rengeteget tesz azért, hogy a szívünk egészségesebb legyen. Egy új tanulmány szerint elég napi 300 kalóriával kevesebbet enni ennek érdekében.
Már napi 300 kalória lefaragásával sokat tehetünk azért, hogy egészségesebb legyen a szívünk. A The Lancet Diabetes & Endocrinology szaklapban megjelentetett tanulmány szerint az egyszerű változtatás képes mérsékelni a diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Ha úgy érezzük, nem szükséges kalóriát csökkentenünk, csak mert van pár kiló plusz rajtunk vagy egészségesek vagyunk, érdemes figyelnünk: még egészséges felnőtteknél is jelentős mértékben javította a koleszterinszintet, a vérnyomást, a vércukorszintet és egyéb markereket, ha napi 300 kalóriával kevesebb elfogyasztottak, mint korábban.
A nassolás elhagyása is jelentős kalóriacsökkentést eredményez
A tanulmányban a kutatók leírtak egy kísérletet, egy folyamatban levő projekt részét, mely a szakemberek hipotézisére támaszkodik, miszerint nemcsak a fogyás vezet ezekhez a javulásokhoz, hanem egy jóval komplexebb metabolikus változás, amely a kevesebb kalóriának köszönhető.
„A kalóriakorlátozásban van valamilyen mechanizmus, amelyet egyelőre még nem értünk teljesen, mégis javulást eredményez. Vér-, izom- és egyéb mintákat gyűjtöttünk a vizsgálat résztvevőitől, továbbra is vizsgáljuk, hogy mi lehet ez a metabolikus jel vagy a mágikus molekula” – mondta el William E. Kraus, a tanulmány vezető szerzője.
A kísérlet első hónapjában a résztvevők három ételt ettek naponta, amely napi kalóriamennyiségüket egynegyeddel csökkentette – annak érdekében, hogy segítsenek nekik az új étrend kialakításában.
Az önkénteseket megkérték, hogy tartsanak fenn 25 százalékos kalóriacsökkentést 2 évig.
Képességük arra, hogy ezt megtegyék, változónak bizonyult – az átlagos kalóriacsökkentés kb. 12 százalékos volt.
Arra azonban képesek voltak az alanyok, hogy 10 százalékos csökkenést érjenek el testsúlyukban és 71 százalékos mérséklődést a zsír tekintetében – állapította meg a tanulmány.
Számos javulás történt a metabolikus betegség kockázatát mérő markerek terén is. Két esztendő után a résztvevők szervezete azon biomarkerek terén is csökkentést mutatott, amelyek krónikus gyulladást váltanak ki, s ezek köthetők a szívbetegséghez, rákhoz és kognitív hanyatláshoz.
Mindez azt jelenti, hogy még a kismértékű változtatás is segít csökkenteni a diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét. „Az emberek ezt azzal is könnyedén megtehetik, ha jobban odafigyelnek a felesleges nassolásra és táplálék-bevitelre” – vélekedett Kraus.
László Adrienn