2023. 03. 07. - 10:20

Lezajlott az első vesekőeltávolítás Monarch robotplatformmal

Lezajlott az első vesekőeltávolítás Monarch robotplatformmal

Megtörtént az első, robot segítette vesekőeltávolítás a Monarch platformmal – jelentette be az Ethicon, a Johnson & Johnson MedTech vállalata.

Nagy bejelentést tett a Johnson & Johnson MedTech-hez tartozó Ethicon vállalat. Elvégezték az első vesekőeltávolítást, amelynél a Monarch robotplatform segédkezett.
 
Az Ethicon leányvállalataként működő Auris Health 2022 májusában megkapta az amerikai Gyógyszerellenőrzési és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FDA) engedélyét a Monarch számára, endurológiai eljárások végzésére.
 
Az első eljárás befejezéséhez a Monarch urológiai platformot használta az Irvine-i Kaliforniai Egyetem.
 
Sajtóközleményük szerint ez az első sikeres robotizált, elektromágneses irányítású perkután hozzáférési és mini-perkután nefrolitotómiás eljárás. Az Ethicon megjegyezte: a tanulmány során a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársával, dr. Mihir Desai-val működtek együtt.
 
Martin Buehler, a Johnson & Johnson MedTech robotikai kutatás-fejlesztési részlegének globális vezetője lesz a főszereplője a 2023. május 11-én megrendezésre kerülő Robotics Summit rendezvénynek is: A sebészeti robotika jövője címmel tart előadást, betekintést nyújtva a Monarch és az Ottava robotikai platformok fejlesztésébe, valamint a MedTech sebészeti robotika stratégiájába és innovációs ütemébe.
 
Lezajlott az első vesekőeltávolítás robotplatformmal - Fotó: jnjmedtech.com
Lezajlott az első vesekőeltávolítás robotplatformmal - Fotó: jnjmedtech.com
 
„Ez a klinikai tanulmány az első a világon, amely a Monarch urológiai platformot használó mini-PCNL eljárások jobb navigációjában, hozzáférésében, engedélyezésében és vezérlésében rejlő lehetőségeket kutatja és demonstrálja - mondta Dr. Jaime Landman, az UCI School of the UCI elnöke, emellett az Urológiai Orvostudományi Osztály és az UCI Health Kidney Stone & Kidney Disease Services igazgatója. - Amellett, hogy potenciálisan segít az urológusoknak egyetlen eljárással vesekőmentes betegeket elérni, ez a megközelítés segíthet csökkenteni a vesekő eltávolítása utáni újrakezelés szükségességét, valamint mérsékeli a kockázatok és a szövődmények arányát.”
 
Az Ethicon klinikai csoportja vezette az első esetet klinikai vizsgálatában. Célja, hogy teljesítményadatokat gyűjtsön a robotizált mini-PCNL eljárásokról a Monarch optimalizálása, valamint a képzés és az oktatás tájékoztatása érdekében.
 
„A vesekő előfordulási aránya továbbra is magas. Sok urológus olyan új kezelési lehetőséget keres, amely csökkenti az általános újrakezelési és szövődmények arányát - mondta Desai. - Azoknál a pácienseknél, akiknél műtéti kezelés kell, minden második esetben 5 éven belül újra szükség van erre.”
 
Az Ethicon tervezte Monarch robot támogatta sebészeti platform lehetővé teszi az urológusok számára, hogy a vesén belüli területeket pontosan és irányított eléréssel jelenítsék meg. A rendszer egyetlen platformot kínál az ureteroszkópos és a PCNL eljárások támogatására.
 
A Monarch urológiai platform lehetővé teszi a vesén keresztüli navigációt egy kézi vezérlővel. A robottámogatás lehetővé teszi a sebészek számára, hogy precízen tartsák a műszerhelyzetet, és egyszerre több feladatot is elvégezzenek. Egy új elektromágneses célzási platformot használ, hogy az urológusok pontosabban hozzáférjenek a veséhez.
 
Az Ethicon szerint a Monarch 80 százalékkal kevesebb sugárterhelést biztosít a perkután hozzáférés során, mint a szokásos, fluoroszkópos irányítású hozzáférési technikák. Konzisztenciát biztosít már a hozzéférés során, kevesebb tűszúrással - jelezte a cég.
 
„Többéves munkát követően nagyon örülünk, hogy részesei lehetünk ennek az első klinikai sorozatnak, amely új kezelést vezet be a rászoruló betegek számára, állapotuk kimenetelének javítására” – mondta Landman.
 
Fotó: jnjmedtech.com
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.