2023. 08. 16. - 09:20

Képes korán kimutatni a mellrákot az MIT hordható ultrahangos készüléke

Képes korán kimutatni a mellrákot az MIT hordható ultrahangos készüléke

A Massachusetts-i Technológiai Intézet hordható ultrahangos készüléke képes korai stádiumban kimutatni az emlőrákot. Ideális hordozható eszköz olyan páciensek számára, akiknél magas az emlőrák kialakulásának kockázata.

Hordható ultrahangos készüléket fejlesztettek ki a Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT) kutatói, amely lehetővé teszi a mellrák és a daganatok kimutatását még korai stádiumban.
 
Az eszköz különösen előnyös azon betegek számára, akiknél magas az emlőrák kialakulásának kockázata, s ezt a rutin mammográfiás vizsgálatok között is ellenőrizni szeretnék.
 
Egy rugalmas tapaszról van szó, amely a melltartóhoz van rögzítve, így a viselője szabadon mozoghat a teszt és a képalkotás során. Olvasd el: Mellrák - Sok időt spórol a mesterséges intelligencia a betegeknek
 
Képes korán kimutatni a mellrákot az MIT hordható ultrahangos készüléke
Képes korán kimutatni a mellrákot az MIT hordható ultrahangos készüléke
 
A készülék viselése során az ultrahangkövető és tapasz képes beolvasni és fotózni a mellszövetet különböző szögekből - a kutatók legutóbbi tanulmányukban kimutatták, hogy az eszköz az orvostudományban használtakhoz hasonló felbontású ultrahangképeket készít.
 
Az MIT kutatói - Canan Dagdeviren és Dabin Lin professzorok, Wenya Du MIT végzős hallgató, Lin Zhang kutató és Emma Suh - által készített hordható szkenner az orvosi képalkotó központokban alkalmazottakhoz hasonló ultrahang-technológiát használ, de ún. piezoelektromos anyagot is hozzáadtak, amely lehetővé teszi a miniatürizált kialakítást.
 
Hogy az eszköz viselhető is legyen, az MIT kutatói egy rugalmas, 3D-nyomtatott tapaszt alkottak méhsejtszerű nyílásokkal és mátrixnyílásokkal, hogy az ultrahangszkenner érintkezzen a bőrrel. Egy kis nyomkövetővel a belsejében az ultrahangos szkenner hat különböző módon helyezhető el a teljes mell képeinek rögzítéséhez. Elforgatható - hogy különböző szögekből készítsen képeket - és könnyen kezelhető.
 
A kutatók elmondása szerint jelenleg még egy nagyobb géphez kell csatlakoztatniuk a tapaszt – olyanhoz, amilyeneket az orvosi képalkotó központokban használnak -, hogy láthassák az ultrahangos képeket.
 
Ezzel párhuzamosan azonban már dolgoznak egy okostelefon méretű gép kifejlesztésén, amely képes minőségi képeket generálni, így a viselője bármikor magával viheti anélkül, hogy konkrét gépekhez kellene csatlakoztatnia.
 
A tapasz többször is használható, így egy használat után nem kell kidobni. Olvasd el: A mellrák kemoterápia hatékonyságát is megjósolhatja a mesterséges intelligencia
 
 
A hordható ultrahang különösen hasznos lehet azoknak, akiknél magas a mellrák kockázata, gyakori otthoni szűrésre ugyanis tökéletes.
 
Alkalmas a rák diagnosztizálására olyan embereknél is, akik nem férnek hozzá rendszeresen az orvosi szűrőközpontokhoz - vagyis a hordható ultrahang mindenki számára elérhető.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.