2024. 03. 29. - 08:00

Halálos szívritmust jelez előre a mesterséges intelligencia

Halálos szívritmust jelez előre a mesterséges intelligencia

Nagy pontossággal képes azonosítani a mesterséges intelligencia, mely személyeknél áll fenn a halálos szívritmus kockázata.

Sikeresen előre tudja jelezni a halálos szívritmus rizikóját egy új mesterséges intelligencia eszköz. A kutatók egy leicesteri tanulmány során vizsgálták, megjósolható-e az MI segítségével, hogy fennáll-e halálos szívritmus kockázata egy adott személynél.
 
A mesterséges intelligencia eszköz az esetek 80 százalékában helyesen azonosította az állapotot.
 
A tanulmányt dr. Joseph Barker vezette Andre Ng-vel, a szívelektrofiziológia professzorával, a Leicesteri Egyetem szív- és érrendszeri tudományok osztályának vezetőjével, a Leicesteri Egyetemi Kórházak kardiológus tanácsadójával, valamint a Leicesteri NHS Trust kardiológus konzultánsával. Az eredményeket az European Heart Journal – Digital Health szaklapban közölték. Olvasd el: Kulcsfontosságú szívteszten lett jobb a mesterséges intelligencia az embernél
 
Halálos szívritmust jelez előre a mesterséges intelligencia
Halálos szívritmust jelez előre a mesterséges intelligencia
 
A hirtelen halál veszélye áll fenn
 
A kamrai aritmia (VA) az alsó kamrákból eredő szívritmuszavar, ahol a szív olyan gyorsan ver, hogy a vérnyomás csökken, ami azonnali kezelés hiányában eszméletvesztéshez és hirtelen halálhoz vezethet.
 
Dr. Joseph Barker dr. Xin Li-vel, a Műszaki Iskola orvosbiológiai mérnöki oktatójával közösen fejlesztette ki a mesterséges intelligencia-eszközt az Országos Egészségügyi és Gondozási Kutatóintézet (NIHR) Leicesteri Orvosbiológiai Kutatóközpontjában. Az eszköz 270 felnőtt Holter-elektrokardiogramját (EKG-t) vizsgálta, amelyet szokásos otthoni napi rutinjuk során vettek fel.
 
Ezen páciensek 2014 és 2022 között az NHS-ellátásuk részeként már részt vettek Holter-EKG-n. Az  eredményei ismertek voltak és 159-en tapasztaltak halálos kamrai aritmiát, átlagosan 1,6 évvel az EKG után.
 
A VA-ResNet-50 elnevezésű mesterséges intelligencia eszközt a páciensek részéről normálisnak tartott szívritmusok retrospektív vizsgálatára alkalmazták, hogy megállapítsák, képes-e a szív a halálos aritmiákra.
 
„A jelenlegi klinikai irányelvek, amelyek segítenek eldönteni, mely betegeknél van a legnagyobb a kockázata annak, hogy kialakuljon kamrai aritmia, illetve kinek lenne a legnagyobb haszna a beültethető cardioverter defibrillátorral végzett életmentő kezelésből, nem elég pontosak, s ez jelentős számú, az állapotból eredő halálesetet okoz"– mondta el Ng professzor.
 
Hozzátette: a kamrai aritmia ritkának számít a populációhoz képest, amelyet érinthet. A tanulmányban a kutatók összegyűjtötték a legnagyobb Holter EKG-adatkészletet, amely a hosszú távú VA kimenetelekhez kapcsolódik. Olvasd el: Korán jelzi a szívbetegség esélyét a mesterséges intelligencia
 
Ötből négy esetben jól jelzett a mesterséges intelligencia
 
Kiderült, hogy a mesterséges intelligencia eszköz jól teljesített a jelenlegi orvosi irányelvekhez képest és minden ötödik esetből négyben pontosan megjósolta, melyik páciens szíve képes kamrai aritmiára.
 
„Ha az eszköz azt írta, hogy egy személy veszélyben van, a halálos esemény kockázata háromszor nagyobb volt az esetében, mint más, átlagos felnőtteknél. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a mesterséges intelligencia használata, úgymond, egy új lencsét kínál a betegek elektrokardiogramjának normál szívritmusú vizsgálatára, amelyen keresztül meghatározhatjuk kockázatukat és megfelelő kezelést javasolhatunk, ami végső soron életeket menthet meg” – magyarázta Ng professzor.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.