2023. 03. 21. - 09:50

Gépi látással bővítheti sebészeti robotját az Asensus

Gépi látással bővítheti sebészeti robotját az Asensus

Megkapta a lehetőséget a sebészeti robot-készítő Asensus Surgical, hogy robotját gépi látási képességekkel bővíthesse.

Elnyerte a CE-jelölést az Asensus Surgical, amely így kiterjesztett gépi tanulással bővítheti sebészeti robotja képességeit. A jóváhagyás lehetővé teszi a gépi látás alkalmazását a Senhance rendszer - korábban engedélyezett - intelligens sebészeti egysége (ISU) számára.
 
Ez a szabályozás a kibővített ISU-képességeket Európa-szerte, Japánban és az Egyesült Államokban teszi elérhetővé. Az
amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerellenőrzési Hatóság (FDA) 2021 szeptemberében engedélyezte a gépi látási képességek használatát.
 
Az Asensus szerint a jóváhagyás révén a Senhance lesz az egyik első, EU MDR által jóváhagyott sebészeti robotrendszer.
 
„Nagyon örülünk, hogy ezen úttörő ISU-képességeket felkínálhatjuk az EU sebészeinek – mondta Anthony Fernando, az Asensus elnök-vezérigazgatója. - Az Egyesült Államokból és Japánból kiváló visszajelzések érkeztek a kibővített szolgáltatáskészlettel kapcsolatban a sebészektől. Nagyon várjuk az új és meglévő ügyfelekkel való együttműködést, hogy elősegítsük a fejlett, valós idejű intraoperatív digitális eszközök bejuttatását a műtőkbe, Európa-szerte.” 
 
Gépi látással bővítheti sebészeti robotját az Asensus
Gépi látással bővítheti sebészeti robotját az Asensus
 
Mindez egyébként jelentős mérföldkő a vállalat számára, mivel bejelentésük a Senhance Surgical System szoftver és hardver felülvizsgálatát is tartalmazta, az új, szigorúbb EU MDR-eljárás értelmében.
 
„A tény, hogy a Senhance volt az egyik első robotplatform, amelyet az új folyamat során, alig 1 éven belül jónak találtak, bizonyítja a csapatunk és a technológiánk minőségét” – mondta Anthony Fernando.
 
Az ISU reagál a sebész parancsaira és felismer bizonyos objektumokat, helyeket a sebészeti területen.
 
Az új funkciók közé tartozik a 3D mérés, a digitális címkézés és a képjavítás is. Valós idejű adatokon alapuló, továbbfejlesztett intraoperatív kameravezérléssel is rendelkezik.
 
Az Asensus szerint az európai jóváhagyás bizonyítja elkötelezettségüket amellett, hogy megtartsák a „teljesítményvezérelt műtétek” ígéretét. Az új funkcióktól pedig azt várják, hogy azok „értelmes támogatást” nyújtsanak a sebészek számára számos eljárás során.
 
Az új, kibővített intelligencia funkciók kihasználják az ISU jövőbeli képességeit és potenciálját.
 
„Az ISU első generációját a Senhance Surgical System-szel használtam, amely zökkenőmentesen támogatja az ember-gép interakciót és az endoszkópos kameravezérlést. Az ISU szolgáltatásainak ez a második generációja új szintre emeli a sebészi támogatást”– mondta el dr. Dietmar Stephan, a németországi Siegen-i St. Marien kórház munkatársa.
 
A valós idejű mérőeszközök széles körben alkalmazhatók a sebészetben. A digitális címkézés támogatja a kommunikációt a konzol és az asztal mellett, jelezve a kritikus struktúrákat, például a vágási pontokat vagy tűzővonalakat.
 
Dr. Dietmar Stephan megjegyezte: abban bíznak, hogy az új ISU-funkciókkal a Senhance Surgical System technológiai vezető szerepet tölthet be a sebészeti robotika kiterjesztett intelligencia területén.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.