2011. 01. 05. - 12:58

Finom C-vitamin és ásványi anyag bomba: az ananász

Finom C-vitamin és ásványi anyag bomba: az ananász

Sok vitamin, ásványi anyag, nyomelem, gyümölcssav és enzim - ennek az egzotikus gyümölcsnek harminc dkg-ja fedezi a felnőtt szervezet napi C-vitamin- és mangánszükségletét. Az ananász egy kaktuszfaj gyümölcse, de igazából sem a gyümölcsök, sem pedig a zöldségek kategóriájába nem sorolható.

Az ananász a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. Ez azért különösen érdekes, mert nagyon ritkán fordul elő, hogy a bromélia ehető, egészen konkrétan egyedül az ananász az egyetlen ma ismert emberi fogyasztásra alkalmas bromélia.

Az ananász őshazája valószínűleg Paraguay, és Brazílián keresztül terjedt el egészen a Karib-térségig. A banán után a második legkeresettebb trópusi gyümölcs. A trópusokon szinte mindenhol nagy mennyiségben termesztik de a legnagyobb mennyiségben Hawaii-szigeteken található. Hazánkba rendszerint Costa Rica-ról, Elefántcsontpartról és Ghánából érkezik, és szinte bárhol, bármilyen élelmiszer üzletben beszerezhető.

Terméseit (amely botanikai értelemben áltermés) a levélrozetta közepén, a mereven felálló száron hozza. Az ananász méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságig.

Hazánkba rendszerint Costa Rica-ról, Elefántcsontpartról és Ghánából érkezik az ananász

Hazánkba rendszerint Costa Rica-ról, Elefántcsontpartról és Ghánából érkezik az ananász

Egy ananász tulajdonképpen több gyümölcsből áll: az egyes kis virág-gyümölcsök együtt nőnek, így alkotják együtt az ananászt. Minden egyes kis pikkely az ananászon egy-egy különálló virág bizonyítéka. Finom íze nem az egyetlen előnye, mert az ananásznak ugyanis sok egészségmegőrző tulajdonsága is van. 

Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Megfázáskor a narancs nagyon népszerű gyümölcs magas C-vitamin tartalma miatt.

Az ananász leve azonban nemcsak, hogy C-vitaminban gazdag, de a bromelainnek köszönhetőn oldja a torokban lévő nyákot is. Ha a megfázás köhögéssel is jár, mindenképpen fogyasszunk ananászt.

Fogyasztása javallott továbbá tüdőgyulladás, ínysorvadás, isiász, köszvény, vérrendellenesség esetén is. Az ananász leve remek természetes gyógyszer székrekedés ellen, ezáltal csökkenti az emésztési zavarokban szenvedők panaszait. 

Fogyókúrázók számára rendkívül tanácsos a fogyasztása, mert igen magas a rosttartalma, és ezért gyorsan telíti a gyomrot, valamint a C-vitamin, a gyümölcssavak és az enzimek javítják a zsírégetést, ezzel elősegítik a fogyást.

A béta-karotin, a cink, a magnézium és a mangán az immunrendszert tartja jó állapotban, illetve a B-vitaminnak köszönhetően a gyümölcs rendszeres fogyasztója kiegyensúlyozottnak érzi magát.

Rengeteg íncsiklandozó finomság is készíthető belőle. Íze az érettségi foktól függ. Amint az ananászt leszedik, nem érik tovább. A kemény, zöldes színű ananász, amelynek még egészséges zöld a levélzete annak gyenge az illata, még nem igazi zamatos gyümölcs. Az igazán érett ananász színe sárgás, enyhén puha, és az a gyümölcs számít érettnek, amelynek jól érezhető jellegzetes illata, és bóbitájából könnyen ki tudunk rántani egy levelet.

Az ananász nemcsak C-vitaminban gazdag, de a bromelain-tartalma is magas

Az ananász nemcsak C-vitaminban gazdag, de a bromelain-tartalma is magas

Ha közepe nagyon fás, távolítsuk el. Hűtőben akár 2 hétig is eláll.

100 g gyümölcs 85 g vizet, 12 g szénhidrátot, 1 g rostot, 0,7 g szerves savat, 0,5 g fehérjét és 0,4 g ásványi anyagot tartalmaz, ezenkívül jelentősebb mennyiségű káliumot, kloridot, továbbá C-vitamint (20 mg). Energiatartalma 288 kJ/6-8 kcal.

Ha ananász gyümölcsöt vásárolunk és a csúcsán található levélrozettát nem dobjuk ki, akkor azt a növény szaporítására felhasználhatjuk, hiszen elültetve új hajtás növeszthető belőle. Türelemmel és gondoskodással szép dísznövényt nevelhetünk belőle.

Szűcs Sándor mesterszakács 
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.