Fehérje helyes eloszlása étkezéseinkben
Egy kutatás szerint a húsfogyasztók legnagyobb része nem megfelelően oszlatja el étkezései között a napi fehérje mennyiséget.
A fehérje megfelelő mennyiségű fogyasztásának jelentősége főként izmaink megtartásának eszközeként terjedt el a köztudatban. Az étkezési szokásokat tanulmányozó kutatók azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a húsfogyasztók legnagyobb része nem csak a szükséges mennyiség alatt fogyaszt, de nem is megfelelő arányban oszlatja el azt étkezései között.
Egyénreszabottan testsúlykilógrammonként 1-1,5g fehérje elfogyasztása ajánlott
Az ajánlott napi fehérje mennyiség 90g, mely megoszlása három főétkezésre 30-30-30g. Ehelyett azonban a legtöbben jó ha 60g-ot elfogyasztanak és a legnépszerűbb eloszlási arány a 10-15-30g.
Az izmainknak folyamatos fehérjeutánpótlásra van szüksége, mely egyaránt igaz a reggeli órákra is. Reggel a szervezet - és izmaink is - egy "átéhezett" éjszaka után igényli a szénhidrát és fehérje visszatöltését. Az egyenlő arányban eloszlatott fehérjemennyiség ezt tartalmazza és a nap folyamán is segíti szinten tartani az utánpótlást. Az esti nagyobb mennyiségű fehérjefogyasztás több okból sem ideális. Egyrészt az éjszaka folyamán izmainknak nincs szüksége nagymennyiségű fehérjére, ugyanis nem lesznek igénybevételnek kitéve, továbbá a túl nagy mennyiségű fehérjét szervezetünk nem képes feldolgozni és a felesleges mennyiség salakanyagként távozik szervezetünkből.
Kiváló fehérjeforrás a hal is
Ügyeljünk tehát a tápanyagok eloszlására étkezéseinkben a nap folyamán, mellyel nem csak izmainkat óvhatjuk meg, de az energiaszintünket is stabilizálhatjuk.
(SJ)