2021. 06. 14. - 09:22
Együnk sok zöldet? - Csökkentheti a koronavírus súlyosságát

Nemcsak a krónikus betegségek, a Covid-19 súlyosságát is mérsékelheti a növényi alapú étrend – hívták fel a figyelmet a kutatók.
A koronavírus ellen is védelmet jelenthet a növényi étrend. Ez az étkezés nem csupán a krónikus betegségek - így például a szívproblémák – kockázatát csökkenti, javítja az általános egészségünket és védi a környezetet is.
Egy új kutatás szerint most még egy előnnyel szolgál: mérsékeli a koronavírus súlyosságát.
A növényi alapú étrend egy új vizsgálat során 73 százalékkal kisebb esélyt mutatott a közepes és a súlyos Covid-19 kialakulására. A vegetariánus étrend, mely tartalmaz halat, de a húst nagyon lekorlátozza vagy teljesen ki is hagyja, 59 százalékkal mérsékelte a betegség súlyosságát.
A tanulmány szerzői hozzátették: azokhoz az emberekhez képest, akik növényi étrendet követtek, az alacsony szénhidráttartalmú és magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztók körében négyszeresére nőtt a közepes vagy súlyos Covid-19 fertőzés esélye. Olvasd el: Meghökkentő adatok - Kevésbé fertőződnek meg a vegetáriánusok és a dohányosok?

Jól működő immunrendszerünk érdekében fontos, hogy kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt is fogyasszunk
„Tanulmányunk azt sugallja, hogy az egészséges étrend, mely gazdag tápanyagokban, jó védelmet nyújt a komoly koronavírus-fertőzés ellen” – mondta el dr. Sara Seidelmann, az amerikai, connecticuti Stamford Health munkatársa.
A növényi alapú étrendre jellemző, hogy sok zöldséget, hüvelyest, diót tartalmaz, de kevés benne a baromfi, a vörös- és a feldolgozott hús.
Ez az étkezési forma bővelkedik tápanyagokban. Különösen sok van belőle a fitokémiai anyagokból - polifenolokban, karotinoidokban gazdag -, de sok-sok vitamint és ásványi anyagot is megtalálunk benne, amelyek fontosak az egészséges immunrendszer szempontjából.
A hal fontos D-vitamin és Omega-3 zsírsavforrás - mindkettő gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Olvasd el: Kulcsszerepe lehet a zöld teának a koronavírus legyőzésében?
A kutatók csaknem 2.900 frontvonalban dolgozó orvos és nővér felmérését tekintették át, akik Amerikából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Nagy-Britanniából származtak – ők nagyon komolyan ki voltak téve a Covid-19 fertőzésnek munka közben.
A felmérés étkezési szokásaikat is vizsgálta az elmúlt év során, kérdőív alapján. Arról is kérdezték őket, mennyire volt súlyos a koronavírus-fertőzésük.
Közülük 568 válaszadónak voltak Covid-19 fertőzésnek megfelelő tünetei, vagy nem voltak tüneteik, de a tesztjük pozitív lett. Az 568 esetből 138 egészségügyi dolgozó mondta, hogy közepes vagy súlyos tünetekkel küzdött, a maradék 430 nagyon enyhékkel.
A BMJ Nutrition Prevention & Health szaklapban közzétett tanulmány a csapat életkorát, etnikumát, orvosi sajátosságait és életmódját, például a dohányzást és a fizikai aktivitást figyelembe vette. Nem találtak összefüggést az étrend és a Covid-19 fertőzés kockázata között.
Ezért csupán összefüggést állapíthat meg, különösen, hogy az alanyok visszaemlékezéseire támaszkodott.
„A jó minőségű étrend nagyon fontos a megfelelő immunválasz kialakulásához, ami viszont befolyásolhatja a fertőzésekre való hajlamot és annak súlyosságát” – fejtette ki McAuliffe.
Hozzátette: a fenti felmérés-sorozat rávilágít arra, hogy szükség lenne jobban megtervezett, prospektív tanulmányokra az étrend, a táplálkozási állapot és a Covid-19 kimenetele közötti összefüggés tekintetében.
L.A.