Cukorpótlók
A cukor köztudottan az egészségtelen alapanyagok közé tartozik, ám rengeteg recept hozzávalói között szerepel, így számos pótlására alkalmas alternatívát találhatunk.
A cukor veszélyei (videó forrása: www.youtube.com)
Méz
Bár kalóriatartalma közel azonos a finomított cukoréval, magas antioxidáns és vitamintartalma miatt fogyasztása pedig orvosok által is ajánlott. Használata során az egyetlen dolog amire ügyelni kell, hogy sütés folyamán hajlamos kissé megkeményíteni a tésztát - mint a mézeskalácsok esetében.
A cukor az oka korunk egyik civilizációs betegségének, a cukorbetegségnek
Agavé szirup
Az agavé kaktuszból kivont méz ízére és állagára hasonlító nektár. Nem tartalmaz olyan nagy mennyiségű antioxidánst, mint a hagyományos méz de édesítőereje erősebb a cukornál így használata során kevesebbet javasolnak belőle. Teáskanalanként 20 kalóriát tartalmaz és tökéletesen alkalmas teák, joghurtok és gabonafélék édesítésére.
Aszpartám alapú édesítőszerek
Az egyik legvitatottabb nullkalóriás mesterséges édesítőszer, melyről a feltételezések azt állítják, hogy rákkeltő hatással rendelkezik. Hivatalos kutatások alapján ugyan még nem lett alátámasztva, de fogyasztását nem ajánlatos és a boltok polcairól is lassan tűnedeznek el az aszpartámot tartalmazó édesítőszerek.
A megfelelő cukorpótlókkal minden közkedvelt sütemény elkészíthető
Szuklaróz
A szintén mesterséges nullkalóriás édesítőszer, mely esetben használata során az immunrendszer meggyengítése merült fel.
Stevia
Jelenleg a piacon található legegészségesebb nullkalóriás természetes édesítőszer. A növényi alapú, a finomított cukorhoz képest négyszeres édesítőerejű szer, mely rendelkezik egy jellegzetes utóízzel - ez idővel megszokható.
(SJ)