2024. 05. 17. - 08:55

Cukorbetegeknek segíthet az új mesterséges intelligencia-alkalmazás

Cukorbetegeknek segíthet az új mesterséges intelligencia-alkalmazás

Egy új, mesterséges intelligencia-támogatott egészségügyi alkalmazás segíti a cukorbetegség pozitív kimenetelét és csökkenti az ateroszklerózisos szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Érdekes tanulmányt mutattak be a kutatók a New Orleans-ban megrendezett Amerikai Klinikai Endokrinológiai Szövetség éves találkozóján.
 
Eszerint a mesterséges intelligencia (MI) által informált egészségügyi alkalmazás segíti a cukorbetegek állapotának pozitív kimenetelét, miközben mérsékeli az ateroszklerózisos szív- és érrendszeri betegségek (ASCVD) kockázatát is.
 
Digitális iker a technológia hatékonyságáért
 
Paramesh Shamanna orvos, az indiai Bangalore Diabetes Center munkatársa kollégáival a digitális iker (DT) technológia hatékonyságát értékelte a hemoglobin A1C (HbA1c) és a 10 éves ASCVD kockázat javítása terén. Az elemzés 208 személyt vont be a tanulmányba. Olvasd el: Az MI 10 másodperc alatt, hanggal kiszúrja a cukorbetegséget
 
Cukorbetegeknek segíthet az új mesterséges intelligencia-alkalmazás
Cukorbetegeknek segíthet az új mesterséges intelligencia-alkalmazás
 
 
A digitális iker olyan mobilalkalmazás, amely  mesterséges intelligenciát és a tárgyak internetét (IoT) használja többdimenziós adatok integrálására, így precíz táplálkozási és egészségügyi ajánlásokat adhat A tanulmányban 81 személy standard ellátásban részesítettek.
 
Jelentős különbségek és lehetőségek
 
A kutatók felfedezték, hogy összességében a cukorbetegek 72,5 százaléka szenvedett el remissziót egy év alatt.
 
Jelentősen nagyobb volt a különbség a HbA1c változása terén a digitális iker-csoportban a standard ellátáshoz képest (–3 versus –0,2). Ezenkívül a DT-csoportban az ASCVD kockázati profilja is jelentősen csökkent a 360. napon - a résztvevők 76,6 százalékát alacsony kockázatú kategóriába sorolták, szemben a kiindulási állapot 49,1 százalékával.
 
Összehasonlításképpen, a standard ellátást igénybe vevő csoport marginális növekedést mutatott az alacsony kockázatú kategóriában, 43,2-ről 45,7 százalékot.
 
A DT csoportban a magas kockázatú kategóriába tartozó csökkenések kifejezettebbek voltak, míg a standard ellátású csoport változatlan maradt. Emellett szignifikáns pozitív korreláció volt az ASCVD-kockázat változása között a DT-csoportban és a standard ellátású csoportban (-4,3 versus -0,97).
 
„A digitális ikertechnológia jelentősen javította a HbA1c-csökkentést és mérsékelte a 10 éves ASCVD kockázatot a 2-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegeknél, felülmúlva a szokásos ellátást és bemutatva a precíziós cukorbetegség kezelésében rejlő lehetőségeket" – írták tanulmányukban a szerzők.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.