Csökkenti a C-vitamin a szürkehályog kockázatát?
Meglepő felfedezésre jutottak kutatók. Talán úgy hisszük, ahogy idősödünk, nem tehetünk túl sokat az öregedési folyamat ellen, s ez a szemünkre is igaz.
Sok ember érzi úgy: minél idősebb, annál kevésbé tehet az öregedés természetes folyamata ellen – a szeme egészségét is beleértve. Tény, hogy 55 éves kor felett a szürkehályog (katarakta) a látásromlás vezető oka. Kialakulásának valószínűsége tehát nem kicsi.
Van azonban valami, amit a kutatók szerint tehetünk a leggyakoribb szürkehályog ellen.
De mi is történik ilyenkor? A szem lencséjének középső része sárgássá válik és megkeményedik, majd kiterjed a lencse külső rétegére is. A kutatók szerint a szürkehályog kialakulásában a genetikai tényezőknek jelentős szerepük van.
C-vitaminokkal késleltethetjük a szürkehályog jelentkezését
Egy új tanulmány ugyanakkor rámutatott: a C-vitamin fontos lehet ezen szemprobléma megelőzésében. Nagyobb szerepet játszhat annak késleltetésében, mint az öröklődés.
Christopher Hammond, a londoni King’s College orvosa, professzora vezette a tanulmányt, amelynek célja annak hatékonyabb megértése volt, milyen kapcsolat van a C-vitamin és a szürkehályog között.
Hammond és kollégái 2054, fehérbőrű női ikertől vett információkat használtak, brit adatbázisból. Kiindulásképpen a szürkehályog- és a táplálkozási adatokat alkalmazták, amely a C-vitamin- és egyéb tápanyagbevitelről is tartalmazott információkat.
A kutatócsoport felfedezte: a C-vitamin segített késleltetni a szürkehályog jelentkezését, mindkét típus esetében. Az is kiderült, hogy az étrendbeli választások nagy szerepet játszottak a nukleáris (magi) szürkehályog progressziójában, összehasonlítva azt a genetikai tényezőkkel (65 százalék – 35 százalék).
A szem védelmét a szürkehályog ellen már fiatalon sem árt elkezdeni
Több vitamint adni az étrendünkhöz – ezt mindenki meg tudja tenni. Vagy egy plusz gyümölccsel naponta, vagy vitaminkiegésztőkkel.
Dr. Hammond elmondta: természetesen több tanulmányra is szükség van, mielőtt egyéb ajánlásokat is tesznek. „A legfontosabb azonban ebből a felfedezésből az, hogy az élelmiszerből származó C-vitamin védeni látszik bennünket a szürkehályog előrehaladásától. S miközben teljesen nem tudjuk kikerülni kifejlődését, késleltethetjük, sőt a rosszabbodástól is jelentős mértékben óvhatjuk magunkat C-vitaminban gazdag étrenddel”- tanácsolta a szakember.
Kapcsolódó cikk:
A fiatalkori szürkehályogról - egynapos sebészeten kezelhető
B.A.