Bőrrákot kockáztatunk a fehérborral?
Meghökkentő lehetőségre hívta fel a figyelmet egy új tanulmány. Eszerint aki naponta elfogyaszt egy pohár fehérbort, enyhén növeli a melanoma nevű rákos megbetegedés kockázatát.
Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy az alkoholfogyasztás probléma az egészségünkre nézve. Egy új tanulmány azonban felvetette annak lehetőségét, hogy napi egy pohár fehérborral a melanoma bőrrák kialakulását kockáztatjuk.
A teljes alkoholfogyasztást a melanóma esélyének 14 százalékos növekedésével hozták összefüggésbe napi egy ital esetében. Ám amikor a kutatók közelebbről megvizsgálták a szeszes italok típusát, kiderült, hogy a fehérbor a legnagyobb „bűnös” ilyen tekintetben.
Ha valaki naponta iszik egy pohár fehérbort, az 13 százalékkal emeli a melanoma jelentkezésének valószínűségét, mutattak rá a tanulmány lefolytatói.
Kockázatosabb a bőrrák szempontjából a fehérbor fogyasztása?
Az „egy alkoholos ital naponta” 12,8 gramm alkoholt jelentett – ez egy közepes mennyiségű alkohol, egy sör, egy pohár bornak vagy egy röviditalnak megfelelő.
A tanulmány szerint a sör, vörösbor és a likőr nem volt jelentős hatással a melanoma rizikójára.
Természetesen, azt ennek alapján sem lehet bizonyítani, hogy a fehérbor okozná a halálos bőrrákot. Csupán egy összefüggést mutat, amelyet érdemes közelebbről megvizsgálni.
„Úgy gondolom, most egy újabb rákot adtunk hozzá a többi betegséghez, amely az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható” – fejtette ki Eunyoung Cho, a tanulmány vezető szerzője, a Providence-i Brown Egyetem Warren Alpert Egészségügyi Iskolájának bőrgyógyásza, epidemiológusa.
Különös módon az alkohol és a melanoma kapcsolódása erősebb volt a test azon részein, amelyeket kevésbé ér a napfény. Minél inkább ki van téve a bőrünk a nap káros ultraibolya sugarainak, annál magasabb a bőrrák rizikófaktora.
A nem ivókkal összehasonlítva azoknál az embereknél, akik 20 gramm vagy több alkoholt fogyasztottak egy nap, 73 százalékkal nagyobb eséllyel állapítottak meg a kutatók melanomát a törzsön.
Eunyoung Cho szerint ez bizonyítékot ad arra, hogy a melanomának különböző okai lehetnek, attól függően, hogy mely testterületet érinti. A hölgyeknél kimutatott kockázat ráadásul nagyobbnak is bizonyult, mint a férfiakénál. A férfiak testtömege általában nagyobb és szervezetük jobban is bontja az alkoholt.
A fehérbor magasabb toxinszintje lehet a felelős a rákért?
A melanoma egyébként a bőrrákok 1 százalékában fordul elő, de ez a leginkább pusztító. Az alkoholfogyasztást már igen régóta kötik a rákos megbetegedésekhez, beleértve a nyak és a fej-, a nyelőcső, máj, mell és vastagbél rákos betegségét.
Az elmúlt 30 évben ráadásul növekedett a melanomás esetek száma – de az összefüggés az alkoholfogyasztás és a rák között korábban kevésbé volt egyértelmű.
Cho és kollégái három, nagyobb szabású tanulmány adatai használták vizsgálatukhoz, aely több mint 210 ezer ember szokásait tartalmazta – a felmérés kérdései az alkoholfogyasztásra is vonatkoztak.
A kutatók szerint a fehérbor „bűne” a melanoma kialakulásában valószínűleg a magasabb toxin szint, amely a DNS károsodásához köthető.
A tanulmányt a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention szaklapban közölték.
Kapcsolódó cikk:
Hormon-egyensúlyt javíthat a vörösbor összetevője
Hiányzik valami az alkoholfüggők agyából
B.A.