Babbal a karcsú vonalakért?
Alábecsüljük a szerepüket, pedig a bab és társai igen hasznos élelmiszerek – különösen, ha le szeretnénk faragni néhány kilót! Ugye, nem hittük volna?
Bab, borsó, lencse, csicseriborsó: élelmiszerek, melyek egy részét alig-alig fogyasztjuk. Pedig nagy előnyünkre szolgálna, ha rendszeresen ennénk belőlük. Miért? Egy adag babbal komoly hatást gyakorolunk a súlyunkra – mégpedig pozitív értelemben!
Egy, 21 klinikai kísérletből álló elemzés, amely a fent említett élelmiszerek kapcsán készült, kiderítette, hogy a fogyókúrázók hamarabb telítettnek érzik magukat ezektől a hüvelyesektől, ráadásul még a felesleges kilók is lemennek róluk.
A borsóval nagyon jól járunk!
Noha a fogyás mértéke nem olyan nagy, az eredmények alapján elmondható, hogy ha ezeket az ételeket beiktatjuk étrendünkbe, az segíthet fogyni. De ennél is fontosabb, hogy a lefaragott kilók nem is jönnek vissza – hangsúlyozta Russell de Souza kutató, a tanulmány vezetője, melyet egyébként a Torontói St. Michael’s kórházban folytattak le.
Volt olyan kutató is, akit kevésbé leptek meg az eredmények. Véleménye szerint ugyanis ezek a hüvelyes zöldségek alulbecsültek, ezért ma még megilletődnek az emberek az eredményen.
Dana Angelo White táplálkozási szakértő szerint, aki a sportorvoslás terén is bizonyított már a Connecticuti Hamdeni egyetemen, ezek a zöldségek tele vannak rosttal, fehérjével, vitaminnal és ásványi anyagokkal. Így hát nem csoda, hogy támogatják a fogyást és csökkentik a koleszterin szintet, különösen, ha rendszeresen fogyasztjuk őket.
Amiket vég nélkül ehetünk…
A hüvelyesek az alacsony glikémiás indexszel bíró ételek közé tartoznak, vagyis lassan bomlanak le az emésztőrendszerben. Nyugodtan fogyaszthatjuk őket állati fehérje és az egészségtelen zsírok helyett.
A csicseriborsót se hagyjuk ki étrendünkből
A tanulmányban közel ezer alany vett részt. Mindannyian napi egy adag hüvelyest fogyasztottak, kb. háromnegyed csészényi adaggal. Hat hét alatt egy kilót lefogytak anélkül, hogy bármilyen egyéb ételt mellőztek volna az étrendjükből.
A hüvelyesek fogyasztása azért előnyös, mert kellően telítenek, ezért az ember nem vágyik egyéb, sok esetben cukros, szénhidrátban gazdag élelmiszerre, hogy éhségét csillapítsa. Ha pedig telítettebbnek érezzük magunkat, általában is kevesebb ételt veszünk magunkhoz.
Ráadásul ezek az élelmiszerek segítenek abban, hogy a vérben csökkenjen a „rossz” koleszterinek (LDL) szintje. Antonella Apicella dietetikus szerint, aki a Lenox Hill kórház munkatársa New York-ban, a hüvelyesek a testzsír csökkentéséhez is hozzájárulnak, ezért kiemelkedő a szerepük a fogyásban. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban jelent meg.
B.A.