2010. 09. 28. - 06:00
Az izsóp felhasználása és gyógyhatásai
Az izsóp egy évelő fűszer-, és gyógynövény, a Kárpát-medencében is termesztik.
Az izsóp nemzetség tagjai közül a közönséges izsópot termesztik a Kárpát-medencében, Ázsiában, és a Földközi-tenger keleti részén. A gyógynövény felhasználásra kerül fűszerként számos nemzet konyhájában, első sorban íze, másrészt az emésztést elősegítő hatása miatt. A húsok, levesek, és saláták mellett egyes likőrökbe is felhasználják ízesítőként.
Hatóanyagai között illóolajat, flavonoidokat, cseranyagokat, gyantát. és cukrot is tartalmaz. Gyógynövényként elsősorban tea formájában használják fel, izzadásgátló, gyulladáscsökkentő, és görcsoldó hatása miatt. Emellett a leveleik, és virágai főzetét a tüdő, és a torok gyulladásos megbetegedései esetén alkalmazzák, valamint külsőleg zúzódások kezelésére. Gyógyhatásai közé tartozik továbbá vérnyomást emelő, köhögéscsillapító, és gyomorerősítő hatása.
-TKL-
MCOnet Egészség Online
Az izsóp számos kedvező hatással bír az emberi szervezetre nézve
Hatóanyagai között illóolajat, flavonoidokat, cseranyagokat, gyantát. és cukrot is tartalmaz. Gyógynövényként elsősorban tea formájában használják fel, izzadásgátló, gyulladáscsökkentő, és görcsoldó hatása miatt. Emellett a leveleik, és virágai főzetét a tüdő, és a torok gyulladásos megbetegedései esetén alkalmazzák, valamint külsőleg zúzódások kezelésére. Gyógyhatásai közé tartozik továbbá vérnyomást emelő, köhögéscsillapító, és gyomorerősítő hatása.
-TKL-
MCOnet Egészség Online