2010. 09. 28. - 06:00

Az izsóp felhasználása és gyógyhatásai

Az izsóp felhasználása és gyógyhatásai
Az izsóp egy évelő fűszer-, és gyógynövény, a Kárpát-medencében is termesztik.
Az izsóp nemzetség tagjai közül a közönséges izsópot termesztik a Kárpát-medencében, Ázsiában, és a Földközi-tenger keleti részén. A gyógynövény felhasználásra kerül fűszerként számos nemzet konyhájában, első sorban íze, másrészt az emésztést elősegítő hatása miatt. A húsok, levesek, és saláták mellett egyes likőrökbe is felhasználják ízesítőként.

izsóp

Az izsóp számos kedvező hatással bír az emberi szervezetre nézve


Hatóanyagai között illóolajat, flavonoidokat, cseranyagokat, gyantát. és cukrot is tartalmaz. Gyógynövényként elsősorban tea formájában használják fel, izzadásgátló, gyulladáscsökkentő, és görcsoldó hatása miatt. Emellett a leveleik, és virágai főzetét a tüdő, és a torok gyulladásos megbetegedései esetén alkalmazzák, valamint külsőleg zúzódások kezelésére. Gyógyhatásai közé tartozik továbbá vérnyomást emelő, köhögéscsillapító, és gyomorerősítő hatása.


-TKL-


MCOnet Egészség Online

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.