2010. 06. 09. - 06:00
Az ételmérgezésekről

Az ételmérgezés olyan betegség, ami az élelmiszer rendeltetésszerű használata ellenére is bekövetkezik.
Az ételmérgezés fogalmába minden fizikai, kémiai, vagy biológiai bántalom beletartozik, amelyet az élelmiszerek okozhatnak, azonban vannak olyan esetek is, amelyek nem, mint például az alkoholmérgezés, vagy a túl sok elfogyasztott étel következtében kialakuló bántalmak.
Az ételmérgezés témakörébe leginkább az olyan esetek tartoznak, amikor az élelmiszerrel együtt kórokozók is bejutnak a szervezetbe. Az élelmiszerhigiéniával foglalkozók feladata az, hogy kimutassák a kórkozókat, azok mennyiségét, illetve a káros hatásokat. Ezt különböző vizsgálatokkal és kísérletekkel képesek elérni.
Az élelmiszerek szennyezettsége egyébiránt a felmérések szerint napjainkban az egyik leggyakoribb egészségügyi problémát jelentik. Sokan a vegyi eredetű szennyeződéseket vélik a legsúlyosabb problémának, míg mások a patogén mikróbák által okozott betegségeket.
-TKL-
MCOnet Egészség Online
Mindenki szeret enni, de nem mindenki van tisztában a kockázatokkal
Az ételmérgezés témakörébe leginkább az olyan esetek tartoznak, amikor az élelmiszerrel együtt kórokozók is bejutnak a szervezetbe. Az élelmiszerhigiéniával foglalkozók feladata az, hogy kimutassák a kórkozókat, azok mennyiségét, illetve a káros hatásokat. Ezt különböző vizsgálatokkal és kísérletekkel képesek elérni.
Sokan úgy gondolják, hogy a vegyi eredű szennyeződések jelentik a legnagyobb kockázatot
Az élelmiszerek szennyezettsége egyébiránt a felmérések szerint napjainkban az egyik leggyakoribb egészségügyi problémát jelentik. Sokan a vegyi eredetű szennyeződéseket vélik a legsúlyosabb problémának, míg mások a patogén mikróbák által okozott betegségeket.
-TKL-
MCOnet Egészség Online