2014. 04. 29. - 09:00
Az ételintolerancia
Mi az ételintolerancia és hogyan mutatható ki vizsgálatok által?
Az ételintolerancia, másnéven étel érzékenység az emésztőrendszer és az immunrendszer nem megfelelő egymásra gyakorolt hatásaként alakul ki. Egyes táplálékokkal szemben a bélfal magas fokú érzékenységet mutat, mely során különböző fokú gyulladása lép fel, mely a tünetek okozója. A jelenség a népesség körülbelül 45%-át érinti, így elmondhatjujk, hogy egy viszonylag sűrűn előforduló problémáról van szó.
Fontos tudni, hogy az ételintolerancia, nem allergia - különbözik attól!
Leggyakrabban a gabonafélék, az olajos magvak és a gyümölcsök okoznak intoleranciát
Tünetek
Tünetei gyakran nem jellegzetesek, sokszor a kiváltó étel után hosszú idővel - akár napokkal vagy hetekkel később - jelentkeznek és súlyosságuk az elfogyasztott étel mennyiségétől függ. Leggyakoribb tünetei az emésztési panaszok (puffadás, hasfájás) és bőrelváltozások (pattanások, kiütések).
Vizsgálat
Az ételintolerancia vérből mutatható ki, mely során otthoni körülmények között, patikában megvásárolható tesztekkel 40 ételre vonatkozó vizsgálatot végezhetünk el, laboratóriumi körülmények között pedig több, mint 200 étel vizsgálatára van lehetőségünk.
A vizsgálatok minden esetben vérből történnek
Kezelés
Az ételintoleranciavizsgálat eredménye alapján összeállított étrenddel, a tünetek enyhülnek, akár teljesen megszűnnek. Előfordulhat, hogy egy pár hónapos diéta után, előzetes konzultáció alapján néhány intoleranciát okozó ételt vissza engedhetünk korlátolt mértékben étrendünkbe. Ehhez azonban szervezetünk ételekre adott reakcióinak folyamatos megfigyelése és ismerete szükséges.
(SJ)