Az elfeledett zab és jótékony hatásai

Táplálkozástudományi szakemberek megállapították, hogy egyetlen más élelmiszer sem tudja úgy kielégíteni tápanyagszükségleteinket mint a zab. Számos előnye ellenére mégis kevesen fogyasztják.
Kezdetben gyomnövénynek minősítették ám idővel jótékony hatásainak felismerésével központi szereplője lett a gabonafélék családjának. Manapság fogyasztásának népszerűsége a népesség nagyobb részében alábbhagyott, főképp műzlikeverékekben lehet vele találkozni.
Az egészségtudatos táplálkozás követői viszont újra felfedezték maguknak és előszeretettel használják több fajtáját is. A nagy pelyhekből álló változata kiváló reggeli tejjel és aszalt gyümölcsökkel. Apró szemű tovább őrölt típusa pedig kása főzésre a legideálisabb. De létezik a zabpehelyből előállított zabliszt is, melyet a hagyományos liszthez hasonlóan kötőanyagként használnak fel sütemények, tészták elkészítéséhez.
Az egyik legegészségesebb reggeli: a zabkása
(SJ)