2010. 10. 14. - 06:00

A szurokfű, a természet antibiotikuma

A szurokfű, a természet antibiotikuma
A szurokfű egy a szurokfüvek nemzetségébe tartozó fűszer-, és gyógynövény.
A szurokfű széles körben ismert és felhasznált fűszer-, és gyógynövény, már az ókori Egyiptomban és Görögországban is felismerték gyógyhatásait. Régebben leginkább a köhögés csillapítására, és a sebek kezelésére használták, de már akkor is fűszerezték vele az ételeket is, ezzel megóvva az ételt egyes fertőzésektől. A szurokfűre jellemző, hogy akár 80 centiméteresre is megnőhet, évelő növény, virágai bíborszínűek.

szurokfű

A szurokfű széles körben ismert és felhasznált fűszer-, és gyógynövény


Hatóanyagai között megtalálható többek között a cseranyag, az illóolaj, gyulladásgátló, és a keserűanyag. A hatóanyagainak köszönhetően a növény meg tudja gátolni a baktériumok elszaporodását. A növény felhasználására a legtöbb esetben tea formájában kerül sor, melyet szárított leveleiből készítenek. Ez a tea idegnyugtató, étvágygerjesztő, köhögécsillapító, és baktériumölő hatásokkal is rendelkezik.


-TKL-


MCOnet Egészség Online

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.