A joghurt csökkentheti a magas vérnyomást
A vérnyomás és a probiotikumok tanulmányozása során a joghurt kedvező hatására lettek figyelmesek a kutatók.
Életmódváltással a magas vérnyomás ellen (videó forrása: www.youtube.com)
Egy új vizsgálat azt sugallja, hogy a magas vérnyomás lehetsges segítsége a hűtőszekrényünkben rejtőzik. A tanulmány megállapította, hogy a probiotikumtartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása - mint például a joghurtok - csökkenthetik a vérnyomást. A kutatók kilenc tanulmány alapján vontak le következtetéseket melynek során 543 felnőttet vizsgáltak akik normális vagy magas vérnyomásértékekkel rendelkeztek.
A probiotikumok olyan baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. Ezek a baktériumok segítik szervezetünk működését és az ellenséges baktériumok elleni védekezést, azaz erősítik immunrendszerünket.
Az egészséges táplálkozással sokat segíthetünk vérnyomásunkon
A probiotikum fogyasztására a vizsgált személyek szisztolés (felső) értéke körülbelül 3,6 higanymiliméterrel, diasztolés (alsó) értéke pedig körülbelül 2,4 higanymiliméterrel csökkent átlagosan. A probiotikumok kedvező hatásának kialakulásához azonban legalább három hónapnyi rendszeres fogyasztásuk szükséges.
A tanulmány eredményeképpen a kutatók azt javasolják, hogy fogyasszunk rendszeresen probiotikumokat, melyek része lehetnek az egészséges táplálkozásnak és segítik megőrizni az ideális vérnyomás értékeinket. A kutatók azonban azt is kihangsúlyozták, hogy önmagában vérnyomáscsökkentő szerként alkalmazni szigorúan veszélyes és további kutatások szükségesek az egyértelmű kapcsolat feltárásához.
(SJ)