2019. 08. 12. - 10:40
A dió segít fenntartani az egészséges szív-és érrendszert
Jól jár, aki szereti a dióféléket – természetes egészségügyi kapszulaként is tekinthetünk rá, hiszen számos tápanyagot tartalmaz. Miért előnyös a fogyasztása?
Aki szívesen eszik diót, az örömmel olvassa majd az alábbi sorokat. A világon sajnos sokan szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésektől, globális szinten a halálesetek 31 százalékát okozza – melyet azonban hatékonyan meg lehet előzni azzal is, ha ügyelünk a szívünkre. Például eszünk diót.
A Cell Reports szaklapban megjelentetett új tanulmány szerint az intenzív fény erősítés potenciálisan megvédhet a szív- és érrendszeri betegségektől, így a stroke-tól és miokardiális infarktustól.
A dió igen sokat tesz a szívünkért
Ez ugyanis egy olyan specifikus gént erősít fel, amely serkenti az ereket, és védelmet nyújt a szívroham ellen. A testmozgás, valamint a kiegyensúlyozott étrend szintén véd a szívproblémák ellen.
Hogyan segíthet azonban a dió? A természetes egészségkapszulaként is említett élelmiszert tekintve az alábbi előnyökből részesülünk.
1.Telítetlen zsír: a dió telítetlen zsírt tartalmaz, amely segít kiűzni a rossz koleszterint a testből.
2.Omega-3 zsírsav: a dió alaposan meg van pakolva Omega-3 zsírsavval, melyről ismert, hogy védi a szívet és megelőzi a miokardiális infarktust, azaz szívizom-infarktust.
3.Rost: a dió rostot is tartalmaz, mely segít csökkenteni a koleszterinszintet és megelőzni a diabéteszt.
4.E-vitamin: a dió E-vitaminban gazdag, mely képes megállítani az artériákban formálódó plakkok kialakulását.
5.Szelén: egészségesen tartja a szívet, azzal, hogy csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt.
Mivel az egészséges szívhez és élethez mindegyikre szükségünk van, nagyon érdemes elgondolkodni a dió heti többszöri fogyasztásán!
László Adrienn