2010. 03. 12. - 06:00
A campylobacteriosis
A betegség kórokozója a campylobacter baktériumnemzetség valamely tagja.
Hazánkban leggyakrabban a Campylobacter jejuni, illetve a Campylobacter coli okoz megbetegedést. A regisztrált betegek száma éves szinten eléri a 10000-et, a hasmenéses esetek nagyjából negyedét okozzák ezek a baktériumok.
Leginkább nyáron és ősszel gyakoriak a megbetegedések, és a legtöbb esetben az 5 év alatti gyermekeket érinti, de bárki megfertőződhet. A betegség állatról emberre terjed, legfőbb terjesztői a kutyák, macskák, illetve a csirkék, mivel ezeknek az állatokban a beleiben élnek a baktériumok.
A baktériumok a nem megfelelően elkészített étellel is bejuthatnak a szervezetbe (baromfi hús), de emberről emberre is terjedhetnek a fertőzött széklet útján. Tünetei közül a legjellemzőbbek a hasi fájdalmak, göcsök, illetve a 38-40 fokos láz. A betegség megelőzhető, illetve gyógyíthat, a bélfertőzésekre általában érvényes higiéniai szabályok betartásával.
-TKL-
További hírek: MCOnet Egészség Online
A nem megfelelően átsütött hústól is megfertőződhetünk
Leginkább nyáron és ősszel gyakoriak a megbetegedések, és a legtöbb esetben az 5 év alatti gyermekeket érinti, de bárki megfertőződhet. A betegség állatról emberre terjed, legfőbb terjesztői a kutyák, macskák, illetve a csirkék, mivel ezeknek az állatokban a beleiben élnek a baktériumok.
A házi kedvenceink is a veszély forrásai lehetnek
A baktériumok a nem megfelelően elkészített étellel is bejuthatnak a szervezetbe (baromfi hús), de emberről emberre is terjedhetnek a fertőzött széklet útján. Tünetei közül a legjellemzőbbek a hasi fájdalmak, göcsök, illetve a 38-40 fokos láz. A betegség megelőzhető, illetve gyógyíthat, a bélfertőzésekre általában érvényes higiéniai szabályok betartásával.
-TKL-
További hírek: MCOnet Egészség Online