Schobert Norbi a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé sajtótájékoztatóján!
Schobert Norbert előadása a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé sajtótájékoztatóján
Május 2-án volt a sajtótájékoztatója a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádénak. A sajtótájékoztató meghívott vendégei között szerepelt: Gulyás Péter Dél-alföldi régiós marketing igazgató, a Magyar Turizmus Zrt. képviseletében, Bora Imre főszervező, a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé részéről, Erdős Norbert kormánymegbízott, országgyűlési képviselő, Prohászka Béla olimpiai aranyérmes mesterszakács, a rendezvény gasztronómiai házigazdája, Simonka György, a Likefest főszervezője, a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé testvérrendezvénye képviseletében, valamint Schobert Norbi és Rubint Réka, az egészségtudatos étkezés, az update életmódrendszer képviselői. Norbitól kimerítő, érdekes fejtegetést hallhattunk az egészségtudatos étkezés titkairól. Hallgassuk, olvassuk véleményét!
Norbi rögtön belevágott a mondanivaló leglényegesebb részére, hogy vajon hogyan fér bele ez a finom, magyaros csülök fogyasztása az egészséges életmódba?
„A cégem idén 10 éves, és tíz éve foglalkozunk a táplálkozással, az élelmiszerfejlesztéssel, sporttal. 2010-ben bejeztünk be egy zárt, klinikai vizsgálatot a Szent Imre Kórházban, ahol azt bizonyítottuk be, hogy ugyanolyan kalóriabevitel mellett, de alacsonyabb arányú szénhidrátfogyaztással igenis, jól lehet fogyni és hatékonyabb a gyógyulása a 2. típusú cukorbetegeknek is. Ilyen vizsgálatot még nem végeztek sehol a világon klinikai körülmények között. De hogyan jön mindez a csülökhöz? Ez az izgalmas kérdés!
Hát úgy, hogy a csülökben gyakorlatilag a szénhidráttartalom nulla! Tehát sem a hús, sem a zsír, sem a bőr nem tartalmaz szénhidrátot. A testünk szénhidrátbevitel nélkül nem tud zsírt előállítani, ahhoz, hogy ez megtörténjen a vércukorszintnek emelkedni kell, s a vércukrot az inzulintermelés juttatja a sejtekbe. Tehát! Akkor miért hízik a magyar, amikor csülköt eszik? Hát nem mindegy, hogy mi a körítése ennek a dolognak!
Azt tudni kell, hogy a világban, a fejlett országokban és sajnos Magyarországon is a lakosság 80 %-a túlsúlyos. S az elhízás és társbetegségei - az általa kiváltott betegségek - a vezető halálokok is egyben. Már a gyermekeknél is egyre gyakoribb a kövérség. S ez még nem elég, a lakosság - egy országos felmérés alapján - 33 %-a érintett a cukorbetegségben, s csak 10 % tud is róla. Az általános gyakorlat szerint, mit szoktak a csülök mellé enni? Van először a burgonya, amiről tudni kell, hogy semmilyen magyar hagyománya nincs, a burgonya egy import élelmiszer, 70 %-a szénhidrát, olyan, mintha egy kiló burgonya helyett akár 70 dkg kristálycukrot fogyasztottunk volna el. Tehát ez az egyik problémás köret a csülök mellett! A másik, ami gond lehet, az óriási kenyérfogyasztás, ami a csülök mellé társul. A mai barna és fehér kenyerek szintén 70 %-ban keményítőből állnak, ami megint teljes egészében cukorrá tud alakulni a szervezetben. S mit szoktak még a csülök mellé jó sokat inni?" S Norbi a hallgatóság felé fordult... „Sört"!!...- jött a magától értendő válasz a terem több helyéről egyidőben!
„A sört én is szeretem, de mégis mértékkel kell fogyasztani, mert ebben is deciliterenként 15 gr cukor található, de vannak már olyan fejlesztések, amelyek reménykeltőek a szénhidrátcsökkentés terén. Most nézzük, mi történik, ha megesszük a finom csülköt egy hagyományos körettel? Iszonyatosan megugrik a vércukorszint, a szervezett veszett tempóban kezd inzulint termelni, hogy kompenzálja ezt, s zsírt képez a tartalékból azonnal, ami háj formájába rakódik le pl. a derekunkon, vagy a hasunkon.
Ezért van az, hogy hazánkban a szénhidrátdús és zsírdús étkezés társítása trióban a mozgásszegény-életmóddal tönkreteszi az emberek egészségét." - S feltette Norbi a nagy kérdést: Jelentkezzen, aki már mozgott ma valamit! ... S összesen egy ember szólalt meg...A kapott eredmény mindent elmondott azonnal a szomorú valóságról...Megtapsolták a bátor jelentkezőt. Norbi ezek után folytatta okfejtését, hogy a magas vércukorszint, mozgásszegény életmód, a magas zsírfogyasztás, valamint a kialakult magas inzulinszint miatt szinte törvényszerűen következik a 2. típusú, és legújabban felfedezett 3. típusú cukorbetegség. „Ki hallott már 3-as típusú cukorbetegségről?" - kérdezte Norbi. A választ a fenti videóban megtaláljuk!
-gg-