2022. 06. 10. - 08:25
Eltűnhet a ketchup a klímaváltozás miatt
Sokkal ritkábban elérhető élelmiszer lehet a paradicsomos ketchup az éghajlatváltozás pusztító hatásai miatt a jövőben – állítják a kutatók.
A klímaváltozás már a paradicsomból készült ketchup-ot is fenyegeti. Tudósok szerint a jövőben sokkal ritkábban juthatunk majd hozzá ehhez a közkedvelt ételhez, köszönhetően az éghajlatváltozás káros hatásainak, a globális felmelegedésnek. Olvasd el: Növényt termeszt a jövő konyhai készüléke
Egy dán szakértői csoport szerint a paradicsom globális betakarítása a felére csökken, s leginkább a ketchupban használt fajták lesznek érintettek.
„A termesztett paradicsomnak két fajtája létezik - az egyik friss fogyasztásra szolgál, általában ellenőrzött környezetben él. A másikat pedig feldolgozásra szánják és többnyire szántóföldi körülmények között termesztik” – mondták el a kutatók.
Hozzátették, a paradicsom feldolgozása azért fontos, mert a paradicsompüréhez, paradicsomszószhoz, ketchuphoz és más, ebből a zöldségből készült termékekhez ezt használják. Olvasd el: MI segíthet kevés műtrágyával növényt nevelni
Az előrejelzések szerint 2050-re a paradicsomtermés 6 százalékos visszaesése várható, mivel a magas hőmérséklet hatására a ketchuphoz használt fajták a hő miatt egyre nagyobb igénybevételnek lesznek kitéve.
A szakemberek arra számítanak, hogy a termés – a legrosszabb esetben - megfeleződhet.
L.A.