2022. 07. 22. - 08:30
Ehető QR-kód ismeri fel a hamis whisky-t
Orvosbiológiai mérnökök apró, ehető QR-kódot alkottak meg, amely képes felismerni, ha hamis whisky-t iszunk.
Meghökkentő: ehető QR-kódot hoztak létre a kutatók. A Purdue Egyetem és a dél-koreai Nemzeti Mezőgazdasági Tudományok Intézetének orvosbiológiai mérnökei új rekordot döntöttek a hamisítás elleni technológia terén.
Ehető selyemcímkére nyomtatott apró QR-kóddal álltak elő, amely észleli a hamis whisky-t. Olvasd el: Okos orvosbiológia - Bőrre rajzolják a mérőeszközt
A forradalmi biztonsági intézkedést úgy tervezték, hogy a gyártók whisky-s üvegekbe helyezzék, s a vásárlást követően a felhasználók okostelefonnal beolvashatják a QR-kódot, hogy megállapítsák, hamis az ital vagy sem.
Noha a találmányt még kísérleti jelleggel alkalmazzák, az ACS Central Science folyóirat közölte: ígéretes eredményekkel használható.
Ez azt sugallja, hogy a címke segítségével nemcsak a hamis whisky-t lehetne leleplezni, a gyógyszerhamisítás is leküzdhető lenne.
„Néhány folyékony gyógyszer alkoholt tartalmaz. Ezt először a whiskyben szerettük volna tesztelni az ital magasabb alkoholtartalma miatt” – mondta el Young Kim, a Purdue Egyetem Weldon Mérnök Egészségügyi Iskola kutatási részlegének docense.
A projektet Kim Jungwoo Leem posztdoktori kutatótársával karöltve vezette.
Együtt fejlesztették ki az ehető QR-kód címkét a fluoreszcens selyemhernyó-gubók feldolgozásával, s létrehoztak egy biopolimert – selyemfehérjéket –, amelyek képesek kódolni az információkat.
„A kutatók alkoholt alkalmaznak a selyemfehérjékre, hogy tartósabbá tegyék őket. Mivel tolerálják az alkoholt, a címke alakja hosszú ideig megőrizhető” – magyarázta Kim. Olvasd el: MI-vezérelt textilszálak mérhetik fel az egészséget
A szakember évek óta dolgozik hamisítás elleni intézkedéseken - azért kezdeményezte a projektet, hogy segítsen a hamis gyógyszerek és az alkohol globális növekedésével kapcsolatos fenyegetések kezelésében.
L.A.