2022. 09. 12. - 17:38

Mesterséges intelligencia - Előrejelzi a szülés közbeni lehetséges komplikációkat

Mesterséges intelligencia - Előrejelzi a szülés közbeni lehetséges komplikációkat

A szülés alatti komplikációk száma egyre nő, és káros hatással lehetnek a nőkre és újszülött gyermekeikre. A komplikációk csökkentésének egyik módja a szülés előre jelzésére szolgáló algoritmusok alkalmazása.

 

Az algoritmusok használata segíthet az egészségügyi szakembereknek a vajúdás előrehaladásának nyomon követésében és a lehetséges problémák korai felismerésében, amelyeket aztán kezelni lehet, mielőtt azok súlyosabbá válnának. Ez potenciálisan az anyai és újszülöttkori komplikációkkal járó szülések számának csökkenéséhez vezethet.
 
Egy tanulmány a szülést előrejelző algoritmus alkalmazását vizsgálta a terhesgondozásban. Az algoritmus nagyon pontosnak bizonyult a szülés előrehaladásának előrejelzésében, több mint 99%-os pontossággal. Ennek eredményeképpen az ilyen típusú algoritmus alkalmazása segíthet csökkenteni az elvégzett császármetszések számát, valamint a  szülés utáni szövődményeket.
 
Összesített birth
Mesterséges intelligencia - Előrejelzi a szülés közbeni lehetséges komplikációkat
 
A fotó mesterséges intelligenciával-robottechnikával készült
 
 
Bár az algoritmusok használata nagyon hasznos lehet a szülési komplikációk számának csökkentésében, fontos megjegyezni, hogy nem tökéletesek. Az egészségügyi szakembereknek továbbra is rendszeres méhnyakvizsgálatokat és egyéb vizsgálatokat kell végezniük a vajúdás előrehaladásának nyomon követése érdekében.
 
A szülés alatti problémák száma egyre nő, és bár a terhességgel számos veszély és költség jár, fontos, hogy a nőket megvédjük ebben az időszakban. A Centers for Disease Control and Prevention szerint az anyai és újszülöttkori szövődmények aránya emelkedik, és bár ennek nagy része a császármetszés fokozott alkalmazásának köszönhető, más tényezők, például a gyógyszerek is szerepet játszhatnak. Különösen az időszakos méhnyakvizsgálatokat végzők lehetnek nagyon hasznosak a császármetszéses szülések számának csökkentésében.
 
Ahogy a nők idősödnek, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak olyan egészségügyi problémákat, amelyek befolyásolhatják a terhességüket vagy a szülést. Az idősebb nőknél például nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás vagy terhességi cukorbetegség.
 
Az egyik szövődmény, amely kedvezőtlen hatással lehet a nőkre, az újbóli teherbeesés képtelensége. Ennek oka lehet a szülés során elszenvedett károsodás, és bár vannak módszerek az ilyen szövődmények kockázatának csökkentésére, sok anya számára továbbra is veszélyt jelentenek. Egy másik veszélyt a szülész-nőgyógyászattal kapcsolatos sérülések jelentenek. Ezek potenciálisan nagyon veszélyesek lehetnek mind az anya, mind a gyermek számára. E kockázatok csökkentésének egyik módja azonban az mesterséges intelligencia által nyújtott előnyök használata.
 
A mesterséges intelligencia használatával az orvosok jobb ellátást tudnak nyújtani a pácienseiknek, és javíthatják az anyák és az újszülöttek eredményeit.
 
 
 
 
T.K.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.