2022. 03. 28. - 11:30
Joghurtos szuperételek a babának
Hogyan vezessük be kisgyermekkorban a joghurtot és milyen innovatív ételeket készíthetünk belőle? Lássuk.
Elősegíti gyors növekedésüket és fejlődésüket, ha a babák születésüktől kezdve megkapják a nélkülözhetetlen tápanyagokat és kiegyensúlyozott étrendet biztosítsunk a számukra.
A joghurt minden más, szilárd élelmiszerhez hasonlóan elengedhetetlen összetevő, mivel probiotikumokat tartalmaz – ezek segítik elő az emésztést és a bélrendszer egészségét.
A születés utáni első pár hónapban különösen fontos ez az étel. Amikor a kisgyermek elkezd szilárd élelmiszereket enni, a joghurt kiváló fehérje-, kalcium- és egészséges zsírforrás lehet. Ezek mind kiemelten szükségesek a növekedéshez, a csontok fejlődéséhez és a tápanyagok egészséges felszívódásához.
A joghurt kiváló fehérje-, kalcium- és egészséges zsírforrás lehet
A probiotikus joghurt Lactobacillus acidophilust és Bifidobacterium lactis-t tartalmaz, melyek elősegítik az emésztőrendszer zavartalan működését. Gazdag olyan alapvető tápanyagokban is, mint a fehérje, a D-vitamin és a kalcium. Szakértők öt adag tejet vagy más tejterméket ajánlanak 6 hónaposnál idősebb gyermekek/csecsemők számára.
Teljesen megfelelő, ha a babák naponta többször esznek joghurtot. Érdemes tudni, hogy a laktózintoleranciával küzdők gyakran sokkal könnyebben emésztik a joghurtot, mint a tejet. Ennek oka, hogy a legtöbb joghurt élő baktériumokat tartalmaz, amelyek elősegítik a laktóz lebontását, így könnyebben emészthetők.
Miért jó még a joghurt?
-A joghurt egészséges zsírokkal szolgál. Segítheti a baba egészséges agyfejlődését. A zsír az egyik alapvető tápanyag a csecsemők számára, a joghurt pedig nagyszerű módja annak, hogy kielégítsük szükségleteiket.
-Javítja az emésztőrendszer egészségét: a probiotikus joghurt segít javítani az emésztőrendszert, mert tartalmazza a számunkra két legfontosabb probiotikumot, a Bifidobacterium lactis és a Lactobacillus acidophilus baktériumot - ezek segítenek csökkenteni az irritábilis bél szindróma előfordulását, valamint minimalizálni a laktóz intolerancia szindrómát.
-Ekcéma és hasmenés kezelése gyermekeknél: kutatások szerint a joghurt 70 százalékkal mérsékelheti a bőrallergiák és az ekcémák kockázatát. Ilyen típusú allergiák általában a 2-4 hónapos gyerekeknél alakulnak ki. A Nutrition Research Journalban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a joghurt csökkenti az akut gyermekkori hasmenés időtartamát és enyhíti a tüneteket.
-Javítja a csontok egészségét: a joghurt olyan csontbarát tápanyagokat tartalmaz, mint a magnézium, D-vitamin, fehérje, kalcium és foszfor. Hozzájárul a csontépítő sejtek aktivitásának fokozásához, mivel amellett, hogy csökkenti az oszteoklasztsejtek aktivitását, tartalmaz egy laktoferrin nevű vasmegkötő fehérjét is.
Szabjuk személyre a baba ételét – joghurttal kiegészítve
Helyettesíthetjük a tejet joghurttal, amikor a baba ételét készítjük. Hozzáadhatunk egyszerű pépesített gyümölcsöt is, így ízletesebb és egészségesebb lesz.
1.Joghurtos éjszakai zabpehely: cseréljük a tejet joghurtra és adjunk hozzá hengerelt zabot, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Keverjük hozzá kedvenc kiegészítőinket, például a finomra vágott gyümölcsöt egy csipetnyi fahéjjal, közvetlenül a kicsi etetése előtt.
2.Joghurtos-gyümölcs turmix: keverjük össze sima joghurtban az epret, az áfonyát, a banánt (vagy egyéb gyümölcsöt), amíg össze nem állnak. Finom, egészséges reggeli!
3.Banános joghurtos puding: adjunk pépesített banánszeleteket a joghurthoz és adjunk hozzá egy kevés vajat, majd tegyük hűtőbe egy kis időre.
L.A.