2022. 10. 05. - 09:45

Durvává tenné a gyerekeket Alexa és Siri?

Durvává tenné a gyerekeket Alexa és Siri?

Tudósok attól tartanak, hogy az okos hangasszisztenseknek adott utasítások stílusa nem éppen van jó hatással a gyermekekre.

Rossz hatással lehetnek a gyermekek fejlődésére az olyan hangasszisztensek, mint az Alexa és a Siri – vélekednek kutatók. Úgy gondolják: durvává tehetik őket, nem tanítják meg őket a jó modorra vagy a testbeszéd olvasására.
 
„Az eszközökkel való interakció a szociális és érzelmi fejlődés döntő szakaszában hosszútávú következményekkel járhat az empátiára, az együttérzésre és a kritikai gondolkodásra nézve – mondta el dr. Anmol Arora, a Cambridge-i Egyetem munkatársa. - A digitális eszközöktől nem várható el, hogy olyan, udvarias kifejezéseket használjanak, mint a kérlek vagy a köszönöm.”
 
Durvává tenné a gyerekeket Alexa és Siri?
Durvává tenné a gyerekeket Alexa és Siri?
 
Dr. Arora hozzátette: nem kell figyelembe venni a hangszínt és azt, hogy a kiadott parancs durvának vagy visszataszítónak tekinthető-e.
 
A szakember állításait ugyanakkor vitatta Pete Etchells professzor, a Bath Spa Egyetem pszichológusa. Mint mondta: nincs bizonyíték, amely alátámasztaná az elképzelést, hogy az ilyen eszközök negatív hatással vannak a fejlődésre.
 
A kutatók az Archives of Disease in Childhood című folyóiratban tették közzé tanulmányukat.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.