2010. 02. 02. - 06:00

Túrógombóc

Minden magyar evett már túrógombócot, van aki simán, van aki sok cukorral eszi, de a végeredmény mindig ugyan az. Az utolsó darabig elfogy.

 

Hozzávalók : 50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 2 dl búzadara, só, 2 evőkanál olaj, vagy 5 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, porcukor (vagy morzsa helyett 2 dl. tejföl.)

Elkészítése : Legalább egy nappal korábban összegyúrjuk az áttört túrót a búzadarával, a tojásokkal egy csipet sóval, és állni hagyjuk, hogy a dara jól megszívhassa magát. Tálalás előtt vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és lobogva forró sós vízben kifőzzük. Legalább 5 percig kell kis lángon forralni, de még akkor is ajánlatos egyet kettévágva megkóstolni, hogy átfőtt-e. Az olajon vagy vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és ebben forgatjuk meg a leszűrt gombócokat. (Sokan nem pirított morzsával szeretik, inkább elkeverik a tejfölt az olvasztott vajjal és kevés porcukorral, megmelegítik - de csak langyosra - és ezzel locsolják meg a kifőtt gombócokat.)

 

 

 

Memo

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.