Túrógombóc
Minden magyar evett már túrógombócot, van aki simán, van aki sok cukorral eszi, de a végeredmény mindig ugyan az. Az utolsó darabig elfogy.
Elkészítése : Legalább egy nappal korábban összegyúrjuk az áttört túrót a búzadarával, a tojásokkal egy csipet sóval, és állni hagyjuk, hogy a dara jól megszívhassa magát. Tálalás előtt vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és lobogva forró sós vízben kifőzzük. Legalább 5 percig kell kis lángon forralni, de még akkor is ajánlatos egyet kettévágva megkóstolni, hogy átfőtt-e. Az olajon vagy vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, és ebben forgatjuk meg a leszűrt gombócokat. (Sokan nem pirított morzsával szeretik, inkább elkeverik a tejfölt az olvasztott vajjal és kevés porcukorral, megmelegítik - de csak langyosra - és ezzel locsolják meg a kifőtt gombócokat.)
Memo